Škotska

Škotska
Datumi putovanja: 16.06.2022, 23.07.2022

ŠKOTSKA
7 dana / 6 noćenja zrakoplovom iz Zagreba
Datumi putovanja:
16.-22.06., 23.07.-29.07.2022.

Predviđeni hoteli: 
Edinburgh: Brittania Edinburgh ili sličan. 
Glasgow: Premier Inn Glasgow Braehead ili sl. 
Inverness: Travelodge Inverness ili sl. 

1. dan: ZAGREB – LONDON/AMSTERDAM - EDINBURGH
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, najkasnije dva sata prije leta. Prijava na let za London/Amsterdam (redovi letenja ispod programa) u 14:40 sati. Nastavak leta prema Edinburghu u 16:25, planirani dolazak u Edinburgh u 17:50 sati. Transfer iz zračne luke, smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: EDINBURGH
Doručak. Odlazak u razgled Edinburgha, škotskog glavnog grada, “Sjeverne Atene” kako Edinburgh još nazivaju, panoramski i pješački u pratnji voditelja putovanja: Princess Street, žila kucavica i glavna prometnica Edinburgha – George Street – Royal Mile, glavna ulica Edinburgha u kojoj se nalazi većina pubova i gradskih atrakcija – katedrala St. Giles – Mercat Cross, mjesto održavanja srednjovjekovnih mučenja – Edinburški dvorac (ulaznica u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana) – Edinburško sveučilište – Carlton Hill – škotski Parlament – Palača Holyrood, službena rezidencija britanskih monarha za vrijeme boravka u Škotskoj. Nakon razgleda slobodno vrijeme za uživanje u gradu, njegovim pubovima, za posjete muzejima i slično. Povratak u hotel u večernjim satima s voditeljem putovanja ili u individualnom aranžmanu. Noćenje.

3. dan: EDINBURGH – STIRLING – BLAIR ATHOLL – PITLOCHRY – INVERNESS 
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema regiji Invernessa, prema škotskom gorju. Za početak dana posjetit ćemo dvorac Stirling (ulaznice za Stirling, Blair i destileriju u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Našu rutu na sjever prema Stirlingu koristile su tisućama godina brojne vojske koje su osvajale ili željele osvojiti Škotsku. To je bila krajnja sjeverna granica Rimskog carstva. Dvorac Stirling zvali su i „Ključ za Škotsku“, stoljećima je to bio najznačajniji dvorac u Škotskoj, a pogled s vrha dvorca daje obrazloženje toj tvrdnji. Osim toga, Stirling je bio kraljevska rezidencija kuće Stewart i u njemu je 1543.g. okrunjena škotska kraljica Mary, poznatija i kao „Bloody Mary“. U nastavku posjet jednoj od poznatih destilerija slavnog škotskog viskija gdje ćemo imati priliku kušati škotsko omiljeno piće. Nakon posjeta dvorcu nastavljamo putovanje prema prema dvorcu Blair, drevno sjedište vojvoda Earns i Athol, s jedinom privatnom vojskom u Europi, odakle je još kraljica Viktorija uzimala vojnike za tjelohranitelje. Smještaj u hotel na području Invernessa, glavnog grada škotskog Highlandsa. Noćenje. 

4. dan: AVIEMORE/INVERNESS – EILEAN DONAN – LOCH NESS – INVERNESS
Doručak. Dan provodimo u prirodi „gorštačke“ Škotske. Za početak dana odlazimo prema jednom od najslikovitijih dvoraca Škotske, škotskoj ikoni - razgledat ćemo dvorac Eilean Donan. Riječ je svakako o jednom od najčešće fotografiranih motiva Škotske, kultni škotski spomenik. Već samim svojim smještajem na malenom otoku on privlači poglede, nedvojbeno je riječ o jednom od najpopularnijih dvoraca Škotske i najprepoznatljivijih njezinih simbola. Razgled lokaliteta (ulaznice za Eilean Donan i vožnju brodom po Loch Nessu u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana). Putovanje se nastavlja tragom škotske “Nessie”, omiljenog mitskog čudovišta iz jezera Loch Ness. Vožnja jednom od najljepših škotskih panoramskih cesta uz legendarno jezero Loch Ness. Dolaskom na jezero foto pauza kod dvorca Urquahart - ruševina dvorca iz 13.-16. st., koji je igrao značajnu ulogu u Ratovima za škotsku neovisnost u 14.st.. Jezero Loch Ness dugo je 38,5 kilometara i proslavila ga je tzv. neman koja boravi u njegovim dubinama, slavna Nessie. Tko zna,  možda nam se ukaže na vožnji brodom koju ćemo odraditi na licu mjesta! Nakon vožnje jezerom povratak prema Invernessu, slobodna večer. Noćenje.

5. dan: INVERNESS – FORT WILLIAM – GLENCOE – LOCH LOMOND – GLASGOW
Doručak. Danas napuštamo područje škotskog gorja i odlazimo prema Glasgowu. Odjava iz hotela i vožnja prema Fort Williamu, gradiću koji stoji u podnožju najvišeg vrhunca Velike Britanije, Ben Nevisa i drugo je mjesto po veličini u regiji škotskog gorja. Nastavljamo prema slikovitom krajoliku Highlandsa i  Glencoe, vulkanskog prstena prekrivenog travom, jednog od naljepših krajolika ionako prelijepe Škotske. Dolazak na područje najvećeg jezera Škotske, jezera Lomond. Riječ je o zaštićenom području, vrlo omiljenom među Škotima koji ga rado posjećuju radi opuštanja. Loch Lomond najveće je škotsko jezero, a godine 2002. osnovan je NP Loch Lomond and the Trosachs, kraj je omiljen među planinarima i ljubiteljima prirode. Mali predah prije dolaska u Glasgow. Na dolasku u Glasgow panoramski obilazak najvećeg grada Škotske: George Square – spomenik Kraljici Viktoriji - Sveučilište  – katedrala St. Mungo – zgrada Gradske vijećnice  – Merchant Square - Glasgow Cross... Smještaj u hotel, slobodna večer. Noćenje.

6. dan: GLASGOW – izlet CULZEAN – GLASGOW 
Doručak. Danas iz Glasgowa odlazimo do dvorca Culzean, Ayrshire obale i tzv. Burnsove zemlje. Na ovom izletu iskusit ćete kontrast između dvije Škotske, one ruralne, s malim selima kao zastalim u vremenu, te one veličanstvene, bajkovitih krajolika i moćne prirode. Obići ćemo poznati dvorac Culzean (ulaznica u doplati, prijava prilikom rezervacije aranžmana), smješten na obali i okružen raskošnim vrtovima, otići do obale i posjetiti rodno mjesto slavnog pjesnika Roberta Burnsa, proći lokalitetima kojima su nekoć davno vladale vještice i čarobnjaci... Povratak s izleta u kasnim poslijepodnevnim satima, slobodna večer u Glasgowu. Noćenje.

7. dan: GLASGOW/EDINBURGH –  LONDON/AMSTERDAM - ZAGREB
Doručak i odjava iz hotela (napomena: na datumu polaska 23.07. transfer je organiziran u vrlo ranim jutarnjim satima i stoga će doručak biti u paketu). Transfer u zračnu luku u Edinburghu, prijava na let (redovi letenja u napomeni). Planirani dolazak u Zagreb u 15:25 sati po lokalnom vremenu, odnosno 19:30 sati, ovisno o datumu.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 
Zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu!
Polazak 16.06. first minute 8.290kn, redovna cijena 8.590kn
Polazak: 23.07., first minute 8.090kn, redovna cijena 8.390kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.490kn na polasku u lipnju, 2.790kn u srpnju
Rok za prijavu: 20 dana prije puta ili dok ima mjesta
Minimalan broj putnika: 20 / Maksimalan broj putnika: 25

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na direktnoj liniji Zagreb – London/Amsterdam-Edinburgh-London/Amsterdam – Zagreb, zrakoplovne pristojbe i naknade, uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 23 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), autobusni prijevoz prema programu, dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Edinburgha u dvokrevetnim sobama, dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Glasgowa u dvokrevetnim sobama, dva noćenja s doručkom u hotelu 3* na području Invernessa u dvokrevetnim sobama, vanjske razglede prema programu, voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

Cijena ne uključuje: ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), fakultativnu ponudu, sve ono što nije navedeno pod cijena uključuje, napojnicu za vodiča (nije obavezno), napojnicu za lokalnog vozača (nije obavezno ali je uobičajeno), putno osiguranje (preporučujemo).

Fakultativna ponuda:
• paket ulaznica: uključuje ulaznice u Edinburgh Castle, Stirling Castle, Glenn Ord destileriju, vožnju brodom po Loch Nessu, Eilean Donan i Culzean – 1.050 kn po osobi, za djecu do 12 godina 920 kn (plaćanje prilikom rezervacije aranžmana, min 20 putnika)

Informacije o letu:
Prijevoznik British Airways, 16.-22.6.
BA 849  16JUN  ZAG-LHR    1310 1445       
BA1454  16JUN  LHR-EDI    1725 1850       
BA1443  22JUN  EDI-LHR    1130 1305       
BA 840  22JUN  LHR-ZAG    1605 1930       

Prijevoznik KLM Royal Dutch Airlines, 23.-29.7.
KL1942  23JUL  ZAG-AMS   1710 1915   
KL1293  23JUL  AMS-EDI    2110 2135   
KL1276  29JUL  EDI-AMS    0600 0840   
KL1941  29JUL  AMS-ZAG   1335 1525   

Popusti i doplate:
• trokrevetne sobe na ovom programu isključivo na upit!

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:    
Za  državljane RH viza za Veliku Britaniju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. Molimo da se o uvjetima ulaska u Veliku Britaniju u okolnostima pandemije informirate na web stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Važne informacije: Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Nevaljane putne isprave koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja ni u kojem slučaju ne obavezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja. Molimo da provjerite točnost Vašeg imena i prezimena na ugovoru o putovanju u odnosu na putni dokument (putovnica). Završnu obavijest o putovanju vam dostavljamo e-mailom najkasnije 2 dana prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, ime voditelja putovanja, naziv hotela i sl.). Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovnih karata. Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator putovanja zadržava pravo promjene letova. Avio kompanija zadržava pravo promjene reda letenja. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed. U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju. Svojim potpisom na Ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Idea putovanja d.o.o.

Odaberite termin:
Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo