Rim i Capri 5 dana

Rim i Capri 5 dana
Rim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 danaRim i Capri 5 dana
Datumi putovanja:

RIM I CAPRI
uz posjet Vezuvu, Pompejima i Napulju
5 dana / 4 noćenja autobusom iz Zagreba
Polasci: 4.-8.8., 25.-29.8., 28.10.-1.11.2021.

Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Italiju na službenim stranicama MVEP-a vezano uz potrebe za PCR testiranja i mogućnostima ulaska u Italiju.

Putnici za ulazak u Italiju moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati.

Predviđeni hoteli: 3*/4* talijanske kategorizacije standard
Hotel u Napulju: American Hotel Agnano 4* ili slični hotel, okolica Napulja
Hotel 3*/4*u Rimu iz grupacije Raeli Hotels, centralno lociran uz Stazione Termini

1.dan ZAGREB/KARLOVAC/RIJEKA – ORVIETO – FIUGGI TERME 980 km
Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 05:00 sati. Vožnja preko Karlovca (moguć ukrcaj Ka Petrol) te kroz Gorski kotar do Rijeke. Polazak iz Rijeke sa Sjevernog stajališta Vrata Jadrana u 07:30 sati te nastavak vožnje kroz Sloveniju i Italiju do pokrajine Umbrije, jedine južne talijanske regije koja nema izlaz na more. Uživajući u prirodnim ljepotama regije dolazimo do pitoresknog  Orvieta, smještenog na vrlo dramatičnom položaju, a čiji je značaj prepoznao i UNESCO. Orvieto je izrastao u grad iz etruščanskog naselja Velzna kojeg su Rimljani osvojili tek nakon 2 godine opsade, a svoj procvat doživio je u srednjem vijeku izgradnjom mnogih palača i trgova koji su danas svjedoci toga vremena. Žičarom (doplata) se dižemo u grad, na vrh usamljene vulkanske stijene, odakle se pruža pogled od kojeg vam zastane dah. Najveća znamenitost Orvieta je njegova romaničko-gotička katedrala Santa Maria Assunta poznatiji još i kao “zlatni ljiljan talijanskih katedrala”,  čija je gradnja trajala gotovo 300 godina u čast Čuda iz Bolsene (nedalekog gradića). Prema legendi iz 1263 godine, za vrijeme euharistije tijelo domaćina putujućeg svećenika je počelo krvariti po oltaru i tkanini na oltaru, koja se i danas čuva u katedrali. Jedinstveni grad krije mnoge tajne, a jednu posebnu je skrivao stoljećima – podzemni svijet špilja, tunela i bunara koji se pruža ispod gotovo cijelog grada, a vraća nas u povijest i svakodnevni život antike. Od razgledavanja najbolje je odmoriti uz čašu lokalnog vina, kobasicu od vepra, sir sa tartufima  ili pak domaću tjesteninu. Vožnja prema Fiuggi termama. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan FIUGGI TERME – VEZUV – POMPEJI – NAPULJ – HOTEL 260 km 
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema Napulju. Odlazak do Vezuva, epskog brda vatrometa, jednog od 29 talijanskih vulkana kojeg još nazivaju i „Neugasiv“ i „Rigač nasilja“, a kojeg je Goethe nazvao „vrhom pakla koji se diže iz raja“. Vozimo se prema vrhu Vezuva do mjesta odakle zadnji uspon krećemo pješice. Uživat ćete u pogledu na Napulj, napuljski zaljev i obalu Sorrenta. Ulaznica se plaća na licu mjesta, a izlet na Vezuv se odvija u skladu s vremenskom uvjetima. Kraća vožnja do Pompeja, nekadašnjeg popularnog ljetovališta Rimljana poznatijeg još i kao antički Las Vegas. Pompeji i Herkulanej bili su starorimski  gradovi koje je u ljeto 79. pr. Kr. iznenadila erupcija vulkana, pri čemu su Pompeji velikim dijelom ostali sačuvani pod naslagama pepela i zemlje te nam mogu svjedočiti o životu običnih ljudi u jednoj od rimskih lučkih provincija. Grad zaustavljen u vremenu je slučajno otkriven nakon 1600 godina te danas otkriva mnoge antičke tajne koje nalazimo u odlično očuvanim građevinama poput Apolonovog i Jupiterovog hram, Forumskih termi, Faunove vile, pekarnica, restorana brze hrane, javne kuće, tržnice i mnogih drugih. Ulaznica za Pompeje doplaćuje se na licu mjesta, a uključuje i razgled s vodičem na engleskom jeziku. Kratko slobodno vrijeme za kupnju suvenira izrađenih od vulkanskog kamena te kušanje limoncella, poznatog aperitiva za koji se limuni beru upravo na padinama Vezuva. Vožnja prema Napulju, gradu s najviše sakralnih objekata u Italiji, domu poznate mafijaške organizacije Camorra, ali i domu srčanog i skromnog stanovništva. Bogata povijest i kultura isprepliću se najvećim povijesnim centrom nekog europskog grada pod zaštitom UNESCO-a, a upisane su u šarmantne ulice, kupole mnogih crkava, utvrde i palače. Šetnja gradom s voditeljem putovanja: utvrda Castel Nuovo, Piazza di Municipio, Teatro di San Carlo, galerija Umberta I, kraljevska palača Palazzo Reale. Najveći i najvažniji grad koji dominira južnom Italijom - Mezzogiornom, zemljom podnevnog sunca, svakako je jedan od najtemperamentnijih gradova Italije. Slobodno vrijeme za šetnju i poznatu autohtonu napuljsku pizzu Margheritu u bojama talijanske zastave koju je proslavila Margherita Savojska, a koja je vrlo brzo osvojila svijet. Vožnja prema hotelu. Noćenje. 
Napomena: u slučaju da zbog vremenskih uvjeta posjet Vezuvu nije moguć, prvo će se ići u Pompeje, a nakon toga će biti više slobodnog vremena u Napulju.

3. dan HOTEL – fakultativni izlet brodom, CAPRI – RIM 230 km
Doručak i odjava iz hotela. Preporučujemo fakultativni izlet na otok Capri (doplata), koji je svojim bajkovitim gradićim i nadnaravnom ljepotom mora sinonim za užitak. Omiljeno je mjesto za odmor starih Rimljana, bogatih industrijalaca, mnogih povijesnih ličnosti, pa i samog Lenjina koji je upravo ovdje pripremao Oktobarsku revoluciju. Na njemu su svoju inspiraciju pronašli brojni umjetnici, književnici i slikari, dok polovicom 20. stoljeća, otok postaje najpopularnije odredište pripadnika svjetskog jet-seta kao što su npr. Jackie Kennedy, Audrey Hepburn ili Grace Kelly. Otok Capri ostavio je svoj trag i u modi - Jackie Kennedy je pronijela svijetom capri sandale, dok je Edith Head proslavila popularne capri hlače. Cijeli otok obiluje bujnim zelenilom, raznobojnim cvijećem i brojnim stazama za šetanje kojima možete istražiti svaki kutak ovog čudesnog otoka. Po dolasku u luku Marina Grande, vide se ruševine Palazzo a Mar te nepregledni "Bagni di Tiberio". Avanturistička vožnja mini busom do Anacaprija, drugog većeg gradića na otoku koji zbog svojeg položaja nije bio pod velikom navalom turista pa je zadržao svoju autohtonost. Bježeći od gužve Caprija mnogi umjetnici ukrasili su ulice ovog grada, a potraga za mnogobrojnim umjetničkim djelima dovest će vas do vile San Michele, ukrašene ostacima rimske palače koja je nekada ovdje stajala. Panoramski pogled na zaljev sa 327 m nadmorske visine, ostavit će vas bez daha. Slobodno vrijeme za vožnju žičarom do vrha Monte Solaro te ručak u nekoj od autohtonih talijanskih taverni. Povratak mini busom u Capri, gdje nas prvo čeka Piazzetta, trg sa prekrasnim vidikovcem na 142m iznad mora i vrata u povijesno središte grada. Nastavljamo prema suprotnoj strani otoka gdje nas prvo očekuje Piazza Umberto I, glavni trg nadimka „malo kazalište svijeta“; zatim crkva Santo Stefano, Certosa di San Giacomo, Giardini di Augusto, VIa Krupp i spektakularni pogled na stijene koje izviru iz mora poput svjetionika, u Italiji poznatiji kao faraglioni. Slobodno vrijeme za istraživanje otoka ili uživanje u bogatim okusima sladoleda iz jedne od slastičarnica na otoku. Povratak brodom u Napulj. Putnici koji se ne odluče za fakultativni izlet brodom na otok Capri imaju slobodan dan za vlastite programe u Napulju. Vožnja prema Rimu. Smještaj u hotel. Noćenje.

4.dan RIM I VATIKAN
Doručak. Javnim prijevozom s voditeljem putovanja odlazimo do Vatikana, najmanje države na svijetu. Obilazimo Trg sv. Petra sa slavnom Berninijevom kolonadom te baziliku sv. Petra, najvažniju od svih kršćanskih crkava, sagrađenu u 16. stoljeću na mjestu prijašnje ranokršćanske bazilike, iznad groba sv. Petra, prvog rimskog biskupa i prvog pape. Slobodno vrijeme u bazilici. Nastavljamo dalje uz poznatu Anđeosku tvrđavu (Castel Sant'Angelo) i Anđeoski most do baroknog gradskog trga Piazza Navona. Slobodno vrijeme provodimo na ovom živahnom trgu, koji je konstruirao Bernini na mjestu starog hipodroma. Želite li uživati na prekrasnom trgu punom slikara i uličnih zabavljača, ostat ćete upravo ovdje i taj pogled neće biti besplatan, no odete li malo dalje i uvučete li se u ulice koje zrače romantikom, naći ćete restorane s povoljnim cijenama talijanske kuhinje. Nakon okrijepe nastavljamo prema antičkom Rimu - Pantheonu, poznatom kao Hramu Bogova. Svi se i danas dive savršeno kružnoj kupoli s okulusom promjera gotovo 9 metara, ali i samo pročelje krasi 8 monolita sivog granita dovezenog čak iz Egipta prije 2000 godina. Nakon što razgledamo unutrašnjost nastavljamo preko di Torre Argentina, poznatog po brojnim mačkama koje su na neki način postale zaštitni znak ovog slikovitog trga. Pripremite fotoaparate jer možda baš objektivom uhvatite neku od malih maca pozerica. Put vodi do Kapitola, najslavnijeg i najvišeg od sedam rimskih brežuljaka. Spuštamo se uz Oltar domovine, spomenik podignut u čast Vittoriu Emanuelu II., prvom kralju ujedinjene Italije. Nastavljamo uz Forum Romanum, oko kojeg se odvijao gradski život u vrijeme carstva te Kolosej ili Flavijev amfiteatar, koji je svojedobno mogao primiti i do 50.000 gledatelja. Osim što su izgladnjivali životinje radi što bolje predstave u borbi s gladijatorima, u doba carstva bile su popularne i bitke brodova – napunili bi bazen amfiteatra vodom kako bi se uživjeli u krvave borbe. Kraća pauza za kavu uz Forum. Šetnja uz Nervin i Augustov Forum, Trajanove tržnice i Trajanov stup, a dalje preko Piazza Venezia ulazimo u čuvenu ulicu Via del Corso do najslavnije rimske fontane - Fontana di Trevi, poznatu po bacanju novčića, ali i po kafićima s odličnim sladoledom. Šetnjom dolazimo do Španjolskih stuba, glasovitog okupljališta mladih, i početka ulica poznatih po visokoj modi. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel gradskim prijevozom. Noćenje.

5.dan RIM – FERRARA – RIJEKA/ZAGREB 925 km
Doručak i odjava iz hotela. Krećemo kroz pokrajine Lazio, Umbriju, Toskanu te dalje prema Ferrari, jednom od najvažnijih gradova regije Emilia Romagna, gradu bicikala, palača, voća i sladoleda. Mali srednjovjekovni grad koji je bio jedan od prvih renesansnih gradova rađenih prema urbanističkom planu, naglašava neprekidno djelovanje kulture i prirode te omogućava da se unutar gradskih zidina može  doživjeti priroda. Ferrara obiluje arhitektonskim postignućima, pa je stari dio grada unesen na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Jedna od najpoznatijih znamenitosti  je dvorac Estense, sjedište obitelji Este koja je vladala u 14. stoljeću i potpomagala procvat u doba renesanse, a koji je služio kao utvrda zajedno s 9 kilometara gradskih zidina koje su danas primjer jednih od najbolje očuvanih u Europi. Ferrara je poznata i kao sveučilišni grad u kojem je studirao Nikola Kopernik, ali i po velikom broju crkvi, samostana, palača, muzeja i galerija. Šetnja uz veličanstveni zamak  Estense kojim je nekada vladala i Lukrecija Borgia; nastavljamo prema Katedrali sv. Jurja sa impresivnim pročeljem, sve do prve rezidencije obitelji Este, današnje gradske vijećnice.  U slobodno vrijeme predlažemo  šetnju gradom do Dijamantne palače i botaničkog vrta sveučilišta; posjet jednoj od galerija lokalne škole slikanja ili uživanje u lokalnim vrstama sireva te sladoledima neobičnih okusa.. Povratak prema Hrvatskoj u poslijepodnevnim satima. Povratak vožnjom kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku. Dolazak u Hrvatsku u noćnim satima, iza ponoći.

Cijena aranžamana po osobi u dvokrevetnoj sobi:
polasci: 28.10.2021. first minute 2.290 kn / redovna cijena 2.490 kn
polasci:  4.8., 25.8.2021. first minute 1.990 kn / redovna cijena 2.190 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu 890 kn
Rok za prijavu: do 7 dana prije polaska ili dok ima mjesta  
Minimalan broj putnika: 40  /  Maksimalan broj putnika: 58

Cijena uključuje: prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu, jedno noćenje s polupansionom (večera, doručak) u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u Fiuggi Termama, jedno noćenje s doručkom u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u Napulju/okolici, dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/ 4* u dvokrevetnim sobama u centru Rima, Stazione Termini, razgledavanja prema programu, voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku, pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja.

Cijena ne uključuje: ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda, dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, osobne troškove (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), boravišnu pristojbu, slušalice za razgled grada, fakultativne izlete i doplate, sve ono što nije navedeno pod cijena uključuje, napojnice, putno osiguranje (preporučujemo).

Obvezna doplata na licu mjesta: boravišna pristojbu (plaća se po osobi i po noćenju): u Rimu 4,00-6,00 EUR, u Napulju 3,00-5,00 EUR, u Fiuggi Termama 1,50-3,00 EUR (točan iznos boravišne pristojbe bit će objavljen u završnom pismu).

Informativne cijene fakultativnih sadržaja i ulaznica:
- povratna vožnja žičarom u Orvietu – 2,60 EUR po osobi,
- uređaji sa slušalicama za razgled grada – 4,00 EUR po osobi po danu,
- ulaznica za Vezuv – 10,00 EUR po osobi (djeca u pratnji roditelja, visine ispod 1,20 m visine ne plaćaju ulaz). Cijena ulaznice je informativna i može se promijeniti do polaska, a o čemu ćete biti obaviješteni u završnom pismu.,
- ulaznica za Pompeje – 25,00 EUR odrasli; djeca do 18 godina plaćaju 5,00 EUR; mladi od 18-25 godina plaćaju 10,00 EUR (cijena uključuje ulaznicu i lokalnog vodiča na engleskom jeziku za čiju je pratnju potrebno minimalno 30 putnika (doplata na licu mjesta)),
- izlet na Capri – 450 kn po osobi (uključen povratni brod, autobus po Capriju, dnevna karta i pratnja voditelja putovanja, plaćanje prilikom rezervacije). Dodatno se na licu mjesta i po želji plaćaju ulaznica za vilu San Michele 7,00 EUR i žičara na vidikovac Monte Solaro 11,00 EUR. Cijena za izlet Capri uključuje gotovinski popust. Za kartično plaćanje uvećava se za 6%.
- javni prijevoz u Rimu – 1,50 EUR po osobi u jednom smjeru (cijena je informativna). Po Rimu se nećemo kretati autobusom kojim smo doputovali. Koristit ćemo se gradskim prijevozom - metroom i autobusom. Računajte da ćete potrošiti oko 4,00-6,00 EUR po osobi za gradski prijevoz,

Popusti i doplate
- 30% popusta za jedno dijete do 11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi), 
- 10% popusta za odraslu osobu na pomoćnom (trećem) ležaju u trokrevetnoj sobi

Važne informacije: Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Nevaljane putne isprave koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja ni u kojem slučaju ne obavezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja. Molimo da provjerite točnost Vašeg imena i prezimena na ugovoru o putovanju u odnosu na putni dokument (osobna iskaznica ili putovnica). Završnu obavijest o putovanju vam dostavljamo e-mailom najkasnije 2 dana prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, ime voditelja putovanja, naziv hotela i sl.). Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu. Organizator putovanja zadržava pravo promjene brodskih linija i trajekata. Brodska kompanija zadržava pravo promjene reda vožnje. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju. Svojim potpisom na Ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Idea putovanja d.o.o.

Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo