Meksiko | Maya i Yucatan

Meksiko | Maya i Yucatan
Meksiko | Maya i YucatanMeksiko | Maya i Yucatan
Datumi putovanja: 24.01.2022, 21.02.2022

MEKSIKO
Riviera Maya i Yucatan 
9 dana / 6 noćenja zrakoplovom iz Zagreba!
GRUPNI POLASCI:
24.01. – 01.02.2022.
21.02. – 01.03.2022.


Predviđeni hotel: HM Playa del Carmen 4* ili sličan

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL – CANCUN – PLAYA DEL CARMEN (RIVIERA MAYA)
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul u 9.10 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 13.20 sati po lokalnom vremenu, a nastavak leta za Cancun u 21.35 sati na liniji TK182 (Turkish Airlines). Noćni let s obrocima tijekom leta.

2. dan: PLAYA DEL CARMEN (RIVIERA MAYA)
Po dolasku u Cancun u 8.25 sati po lokalnom vremenu, sastanak s predstavnikom lokalnog agenta i organizirani prijevoz do hotela u Playa del Carmen. Slobodan dan u Playa del Carmen za uživanje na plaži, programe i aktivnosti u vlastitom aranžmanu. Noćenje u hotelu.

3. dan: PLAYA DEL CARMEN – (fakultativni izlet TULUM – COBA)
Doručak u hotelu. Slobodan dan za vlastite programe i aktivnosti ili predlažemo odlazak na fakultativni izlet u Tulum i Cobu. Ruševine grada drevnih Maya u pozadini kojih se nalazi tirkizno Karipsko more i čarobna pješčana plaža.. Upravo zahvaljujući nestvarno lijepoj kulisi koju stvara tropska plaža, Tulum je jedna od najpoznatijih meksičkih turističkih atrakcija. Tulum je bio jedan od najpoznatijih mayanskih obalnih gradova. Leži na istočnoj obali poluotoka Yucatan, na 12 metara visokoj litici koja mu je bila prirodna zaštita s jedne strane. S druge je strane grad štitio do 5 metara visok i čak 8 metara širok zid! U vrijeme Maya ovo je bio veliki utvrđeni grad i luka. Izgrađen je oko 1200. godine, u vrijeme kada je mayanska civilizacija počela lagano propadati, a ujedno je i jedan od zadnjih gradova kojeg su Maye izgradile i u kojem su živjele. Slobodno vrijeme u Tulumu za ručak i uživanje na prekrasnim karipskim plažama. Potom odlazimo posjetiti još jedan arheološki lokalitet, Coba, gdje ćete se moći popeti na mayansku piramidu Nohoch Muul.  Na vrhu ćete svjedočiti fantastičnom pogledu na džunglu koja okružuje piramidu i moći ćete napraviti fantastične fotografije. Posjetiti ćemo  malu zajednicu potomaka Maya kako biste doživjeli njihov autentičan život. Povratak u Playa del Carmen. Slobodna večer i noćenje u hotelu.

4. dan: PLAYA DEL CARMEN – (fakultativni izlet CHICHEN ITZA – CENOTE – VALLADOLID)
Doručak. Slobodan dan za vlastite programe i aktivnosti ili predlažemo odlazak na fakultativni izlet u najpoznatiji mayanski lokalitet Chichen Itzu, uvršten na UNESCO popis svjetske kulturne baštine. Među građevinama u Chichen Itzi dominira visoka piramida posvećena bogu Kukulcanu, što je mayansko ime za božanstvo Quetzalkoaltl koje ima obličje pernate zmije. Koristeći se svojim iznimnim poznavanjem astronomije, drevni Maye sagradili su hram tako da na proljetnu i jesensku ravnodnevicu pri izlasku i zalasku sunca sjena tako pada na sjevernu stranu građevine da se čini kako golema zmija puzi niz stube. Upravo se ova piramida smatra jednim od novih sedam svjetskih čuda. Tu su još i Hram 1000 stupova, ceremonijalno igralište pelote (najveće na svijetu), Hram ratnika, Tron crvenog jaguara i Opservatorij. Zatim ćemo se zaustavit na lokalitetu Cenote Xcajum gdje ćete imati ručak (uključen), ali i mogućnost kupanja u spiljama s jezerima podzemne vode tzv. cenote koje se nalaze na cijelom poluotoku Yucatan. Cenotes su prirodni špiljski bazeni nastali propadanjem vapnenca. Nekada su na ovim jezerima Maye pridonosile darove svojim bogovima, a koristile su ih i kao izvore pitke vode. Cenotes se ističu svojom nesvakidašnjom ljepotom te se smatraju jednom od najznačajnijih prirodnih ljepota Yucatana. Po povratku s izleta zaustavit ćemo se radi kraćeg razgleda u gradu Valladolid. Povratak u Playu del Carmen. Slobodno vrijeme.

5. dan: PLAYA DEL CARMEN – (fakultativni izlet ISLA MUJERES) 
Nakon doručka u hotelu predlažemo odlazak na fakultativni izlet Isla Mujeres. Krećemo prema popularnom ljetovalištu Cancun gdje ćemo se ukrcati na katamaran te zaploviti prema otoku Isla Mujeres odnosno u prijevodu Otoku žena. Otok je udaljen od obale Yucatana otprilike 13 kilometara i posvećen je mayanskoj boginji rađanja Ixchel te je dom jedne od najljepših plaža na svijetu. Provest ćemo dan uživajući na prekrasnim karipskim plažama obljubljenima nevjerojatnim tirkiznim nijansama, u hladu kokosovih palmi, ispijanjem koktela ili pak ronjenjem i otkrivanjem živopisnog tropskog podmorja. U pauzama od kupanja predlažemo obilazak šarenih uličica ovog predivnog otoka s mnoštvom autentičnih trgovina, suvenirnica, barova i restorana. Inače na otoku je zabranjen sav promet, a obići ga možete i električnim golf vozilima. U poslijepodnevnim satima povratak u Playa del Carmen. Slobodna večer. Noćenje u hotelu.

6. dan: PLAYA DEL CARMEN – (fakultativni izlet MERIDA) 
Nakon doručka slobodno vrijeme ili predlažemo odlazak na fakultativni izlet u Meridu koju nazivaju „Ciudad Blanca“ odnosno „Bijeli grad“. Merida, kulturna prijestolnica poluotoka Yucatan je kozmopolitski grad s kolonijalnom arhitekturom i bogatom kulturnom baštinom. Obilazak Vladine palače, Casa de Montejo, katedrale, kazališta Jose Peon Contreras i šetnja poznatim bulevarom Montejo, nazvanim po španjolskom konkvistadoru Franciscu de Montejo ("el Mozo") koji je osnovao grad 1542. godine. Potom odlazimo u muzej Palacio de Canton, zgradu koju je projektirao i izgradio talijanski arhitekt Enrico Dessert početkom 20. st., a u kojoj se danas nalazi Regionalni muzej antropologije čiji eksponati ilustriraju povijest i kulturu Yucatana s posebnim naglaskom na svakodnevni život domorodačkog, mayanskog stanovništva. Potom slobodno vrijeme za kupovinu i samostalne razglede, a u poslijepodnevnim satima povratak prema Playa del Carmen. Noćenje.

7. dan: PLAYA DEL CARMEN – (fakultativni izlet TEMATSKI PARK XCARET) 
Doručak. Danas predlažemo posjet jedinstvenom tematskom ekološko-arheološkom parku Xcaret koji se nalazi 10-ak kilometara od Playa del Carmen, a koji je pun raznovrsnih aktivnosti. Na primjer, možete plivati u različitim rijekama, uživati u obroku uz plažu ili se približiti raznim životinjama i insektima. Posebno impresivan dio parka je Paviljon Leptira, koji je dom nebrojenih količina tih prelijepih bića koji lete svuda oko vas. Na kraju dana po zalasku sunca, u Xcaretu se odvija nevjerojatna izvedba s otprilike 300 izvođača koja priča priču o meksičkoj i mayanskoj povijesti, te je nikako ne smijete propustiti! Povratak u hotel. Noćenje.

8. dan: PLAYA DEL CARMEN – CANCUN –ISTANBUL 
Doručak i odjava iz hotela. Organizirani transfer autobusom do zračne luke Cancun. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Istanbul u 9.55 sati na liniji TK181 (Turkish Airlines). Let s obrocima za vrijeme leta.

9. dan: ISTANBUL – ZAGREB
Dolazak u Istanbul predviđen je u 5.40 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb na liniji TK1053 (Turkish Airlines) u 8.10 sati. Predviđeni dolazak u Zagreb u 8.15 sati po hrvatskom vremenu. 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:
Zrakoplovne pristojbe u iznosu od 2.990kn uključene u cijenu aranžmana!
24.01.2022. first minute 11.480kn, redovna cijena 11.980kn
21.02.2022. first minute 11.980kn, redovna cijena 12.480kn
First Minute popust 500 kn za rezervacije do 60 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta po FM cijeni.
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.990kn
Minimalan broj prijavljenih putnika: 15

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Cancun – Zagreb, pristojbe zračnih luka u iznosu od 2.990kn, smještaj u hotelu 4* u Playa del Carmen na osnovu 6 noćenja s doručkom, grupne transfere prema programu, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje: troškove osobnih narudžbi, dodatne usluge, obroke i izlete, sve ono što nije navedeno pod cijena uključuje, napojnice (opcionalno), putno osiguranje (preporučujemo).

Fakultativni izleti
Cijene fakultativnih izleta uključuju gotovinski popust. Za kartično plaćanje uvećavaju se 6%.
- Tulum i Coba:  520 kn
- Chichen Itza i Cenote s ručkom: 680 kn
- Isla Mujeres s ručkom: 710 kn 
- Merida: 650 kn

Informativna cijena ulaznica za tematske ekološko-zabavne parkove – Playa del Carmen:
Xcaret: cca 115 USD (odrasli), cca 60 USD (djeca 5 – 11 god.)
Xel-Ha: cca 100 USD (odrasli), cca 50 USD (djeca 5 – 11 god.)

Red letenja za termine 24.01. – 01.02. i 21.02. – 01.03.2022.
Prijevoznik Turkish Airlines
24JAN/21FEB   ZAG IST    09:10 13:20
24JAN/21FEB   IST CUN   21:35 08:25+1
31JAN/28FEB   CUN IST   09:55 05:40+1
01FEB/01MAR IST ZAG    08:10 08:15
*Navedene satnice odnose se na lokalna vremena

Predviđeni hotel u Playa del Carmen:
HM Playa del Carmen 4* ili sličan
Adresa: Avenida Constituyentes 180, 77720 Playa del Carmen, Q.R., Meksiko

Vizni režim:
Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Viza nije potrebna za Meksiko za državljane Republike Hrvatske. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik. 

COVID-19 napomena:
Prilikom ulaska u Meksiko nije potrebno raditi test na koronavirus. Molimo da se pridržavate oznaka za održavanje razmaka svugdje gdje su postavljene u zračnim lukama. U zračnoj luci i u zrakoplovu tijekom leta potrebno je nositi zaštitnu masku. Više informacija na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. O svim promjenama vezanim za režim ulaska u zemlju, putnici će biti obavješteni na vrijeme.

Važne informacije: Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Nevaljane putne isprave koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja ni u kojem slučaju ne obavezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja. Molimo da provjerite točnost Vašeg imena i prezimena na ugovoru o putovanju u odnosu na putni dokument (putovnica). Završnu obavijest o putovanju vam dostavljamo e-mailom najkasnije 2 dana prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, ime voditelja putovanja, naziv hotela i sl.). Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovnih karata. Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator putovanja zadržava pravo promjene letova. Avio kompanija zadržava pravo promjene reda letenja. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed. U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju. Svojim potpisom na Ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Palma travel d.o.o.

Korisne informacije Meksiko
Službeno ime: Sjedinjene Meksičke Države
Geografski položaj: Srednja Amerika, između SAD-a na sjeveru, Meksičkog zaljeva na istoku, Belizea i Gvatemale na jugu i jugoistoku te Tihog oceana na zapadu i jugozapadu
Površina: 1.972.550 km2
Broj stanovnika: oko 112.322.000 
Glavni grad: Ciudad de México
Jezik: španjolski
Religija: katolici 90%, protestanti 5%, ostali 5%
Vremenska razlika: -6/-7 sati
Novčana jedinica: meksički peso (MXN), 10 MXN = oko 3,1 kn; 1 EUR = cca 24 MXN
Kupovina: Meksiko ima veoma bogatu tradiciju rukotvorina (artesanías). Najinteresantniji proizvodi za kupovinu su predmeti od srebra, zlata, keramike, svile, slame, stakla, kože, poludragog kamenja. Vrlo su zanimljive muške košulje (guayaberas), bijele ženske haljine s izvezenim cvijećem od raznobojnog konca (huipiles) te vunene deke (sarapes). Ukoliko kupujete ulja na platnu i skulpture, obavezno zatražite račun jer ćete ga morati predočiti po izlasku iz zemlje. U protivnom ćete kupljenu robu morati ostaviti u Meksiku. 
Odjeća i obuća: Budući da je klima uglavnom tropska i blaga tijekom čitave godine, preporuča se ponijeti laganu pamučnu i lanenu odjeću i obuću te topliju vestu ili jaknu za večeri i za boravak u klimatiziranim prostorima.
Hrana i piće: nacionalna jela: tortilla, frijolesa i chiles. Tortilla je uobičajeno jelo od kukuruza ili bijeloga brašna kružnoga oblika, kuhana ili pečena. Frijoles je grah, koji se jede kuhan, pečen ili u juhi, na tortilli i u kombinaciji s gotovo svime. Chiles su veoma ljute papričice. Meksički snackovi su antojitos („mali hirovi“), a danas ih najčešće nazivaju especialidades mexicanas ili platillos mexicanos. Juhe su također veoma popularne i postoje povrtne, mesne juhe i juhe s plodovima mora, uključujući mesnu juhu, gazpacho – hladna juha od povrća s čilijem. Riba se također puno jede, posebice uz obalu i u velikim gradovima. Meksiko proizvodi nevjerojatno puno alkoholnih pića koja se izrađuju od grožđa i kaktusa. 
Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: nije potrebna
Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +52
Korisna web stranica: www.visitmexico.com  
Klima: Općenito, Meksiko ima tropsku klimu, s vlažnim ljetima i suhim zimama. Ipak, velike su klimatske razlike između pustinjskog sjevera i tropskog juga, između vlažnih istočnih dijelova i sušne tihooceanske obale. Mexico City uživa blagu klimu tijekom cijele godine. Noći i jutra su svježa a popodneva topla. Poslijepodnevni pljuskovi česti su tijekom srpnja i kolovoza. Poluotok Yucatan i jug Meksika karakteriziraju visoke temperature i visoka vlažnost zraka. Temperatura mora kreće se oko 25-26°C.

Odaberite termin:
 • Meksiko

  Paket, dvokrevetna soba
  Noćenje s doručkom
  24.01.2022 - 01.02.2022
  11.480 KN Po osobi
  Pošaljite upit

  Doplate

  • Izlet Tulum i Coba: 520,00 KN
  • Izlet Chichen Itza i Cenote: 680,00 KN
  • Izlet Isla Mujeres: 710,00 KN
  • Izlet Merida: 650,00 KN
 • Meksiko

  Paket, jednokrevetna soba
  Noćenje s doručkom
  24.01.2022 - 01.02.2022
  14.470 KN Po osobi
  Pošaljite upit

  Doplate

  • Izlet Tulum i Coba: 520,00 KN
  • Izlet Chichen Itza i Cenote: 680,00 KN
  • Izlet Isla Mujeres: 710,00 KN
  • Izlet Merida: 650,00 KN
Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo