Dubai i Zanzibar

Dubai i Zanzibar
Dubai i ZanzibarDubai i ZanzibarDubai i ZanzibarDubai i Zanzibar
Datumi putovanja: 17.11.2021, 12.01.2022, 16.02.2022

DUBAI I ZANZIBAR
11 dana / 9 noćenja zrakoplovom iz Zagreba
Polasci:
17.11. – 27.11.2021.
12.01. – 22.01.2022.
16.02. – 26.02.2022.

Eliteplus: uključen polupansion na Zanzibaru!

Predviđeni hoteli:
Dubai: The Metropolitan Hotel Dubai ili sličan
Zanzibar: Sultan Sands Island Resort 4* ili sličan

1. dan: ZAGREB – DUBAI 
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Nakon preuzimanja putne dokumentacije prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Dubaiju na liniji FZ1794 (FlyDubai) u 14.30 sati. Dolazak u Dubai predviđen je u 23.05 sati. Sastanak s predstavnikom lokalne agencije i odlazak prema hotelu. Noćenje.

2. dan: DUBAI - (fakultativni izlet GLOBAL VILLAGE)
Nakon doručka odlazak na poludnevni razgled grada. Razgled obuhvaća stari i novi dio grada te započinje vožnjom do plaže Jumeirah, najpoznatijeg i najluksuznijeg područja u Dubaiju. Odlazak na Palm Island, umjetno stvoren otok u obliku palme, na kojem se nalaze luksuzne privatne rezidencije i luksuzni hoteli poput Atlantis The Palm. Slijedi stanka za fotografiranje poznatog hotela u obliku jedra i jednog od najluksuznijih hotela na svijetu, Burj Al Araba. Nastavak vožnje ulicom Šeika Zayeda, uz najvišu građevinu na svijetu, Burj Khalifu, do starog dijela grada. Posjet muzeju Dubaija, koji predstavlja pravo putovanje u povijest. Slijedi prelazak zaljeva brodićem „abra“ u drugi dio grada, gdje se mogu otkriti neponovljivi mirisi, boje i okusi raznih začina uz šarenu tržnicu tekstila te posjet najvećem bazaru zlata na svijetu. Po završetku razgleda grada, uz doplatu, moguć odlazak na vidikovac Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu. Poslijepodne i večer slobodni za vlastite programe i aktivnosti ili pak predlažemo fakultativni odlazak na izlet u Global Village gdje možete na jednom mjestu upoznati kulturu, gastronomiju, poznate građevine i atrakcije u preko 90 zemalja svijeta uz odličan zabavni program i ponudu velikog broja predstava i raznih zabavnih sadržaja. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: DUBAI - (fakultativni izlet u ABU DHABI) - DUBAI
Doručak. Slobodno vrijeme za vlastito otkrivanje grada. Predlažemo (uz doplatu) odlazak na fakultativni cjelodnevni izlet u Abu Dhabi. Abu Dhabi je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, administrativno središte zemlje te središte naftne industrije. Grad odlikuje mnoštvo modernih zdanja s elementima islamske arhitekture. Vožnja kroz Saadiyat Island, otok koji će za nekoliko godina postati svjetsko središte kulture i umjetnosti s najvećom koncentracijom muzeja u ovome dijelu svijeta. Kraće zaustavljanje pored „Ferrari Worlda“, najvećeg zatvorenog tematskog parka na svijetu, a zaustavit ćemo se i kod novog muzeja Louvre Abu Dhabi. Muzej sagrađen na otoku Saadiyat, čini 55 bijelih zgrada, podignutih nad morem i  nadsvođenih kupolom od 180 metara promjera, koju čini 7.850 metalnih zvijezda, a kroz njih prodiru sunčeve zrake koje autor, arhitekt Jean Nouvel, naziva 'svjetlosnom kišom'. Pri realizaciji nadahnuo se arapskim nasadima palmi i tržnicama, jer su četverokutne zgrade međusobno povezane kao souk (arapska tržnica). Nastavljamo do predsjedničke "Palače nacije" ili Qasr Al Watan koja je otvorila nedavno svoja vrata za javnost i pokazala svu svoju raskoš. Palača se nalazi u kompleksu predsjedničke rezidencije u Abu Dhabiju i svojim dizajnom odaje počast arapskoj arhitekturi i dizajnu. Krase je velike kupole, predivni vrtovi i veliki lusteri čime su dizajneri željeli predočiti posjetiteljima bolje razumijevanje tradicije Emirata. Interijer je dekoriran u raznim bojama koje oslikavaju ovo područje, a palača se sastoji od više dijelova među kojima je i soba u kojoj su smješteni pokloni koje predsjednik ove države nosi iz cijelog svijeta. Također, unutar palače nalazi se i knjižnica s kolekcijom od preko 50 tisuća knjiga. Slijedi odlazak do shopping centra u gradskoj marini radi ručka (fakultativno) i kupovine. Zatim odlazak u razgled džamije Šeika Zayeda, jedne od najvećih džamija u svijetu, remek djela neoislamske arhitekture. Džamija je sagrađena kao uspomena na osnivača UAE-a i bivšeg predsjednika šeika Zayeda bin Sultan Al Nahayana. Na njoj je radilo više od 3.000 radnika, a završena je za 13 godina. Može primiti oko 40.000 vjernika, od čega 7.000 u unutrašnjosti. Po završetku obilaska džamije krećemo natrag prema Dubaiu u koji stižemo u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodna večer za vlastite programe i aktivnosti. Noćenje.

4. dan: DUBAI – (fakultativni izlet PUSTINJSKI JEEP SAFARI S VEČEROM) – DUBAI 
Doručak. Slobodno za vlastito otkrivanje grada. Predlažemo (uz doplatu) odlazak na zabavu u vodenom parku Wild Wadi (pored hotela Burj Al Arab), plivanje s dupinima i cjelodnevnu zabavu u Aquaventure park u sklopu hotela Atlantis, ručak ili večeru u luksuznom hotelu Burj Al Arab, ili pak odlazak na Jumeirah Beach Walk, mondeno šetalište s brojnim kafićima, restoranima i dućanima te odmor na prekrasnoj pješčanoj plaži. Za ljubitelje shoppinga preporučujemo odlazak u jedan od najvećih shopping centara na svijetu, Dubai Mall, koji se nalazi u podnožju Burj Khalife; od 18 sati navečer možete promatrati "igru vode i svjetla" tijekom koje fontane izbacuju vodu i do 150 m u visinu.
U poslijepodnevnim satima predlažemo (doplata) odlazak na pustinjski jeep safari. Adrenalinska vožnja luksuznim džipovima po veličanstvenim pješčanim dinama u pustinji, promatranje zalaska sunca te posjet beduinskom selu, uz mogućnost jahanja deva, ukrašavanja kože kanom ili uživanja u aromatskoj vodenoj luli (šiša). Za večeru možete isprobati arapske specijalitete s roštilja i uživati u orijentalnom ugođaju. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: DUBAI – (fakultativni izlet DUBAI MIRACLE GARDEN i DUBAI FRAME ) – ZANZIBAR 
Doručak. Odjava hotela u za to predviđeno vrijeme, a prtljagu ćemo ostaviti u hotelu u posebnoj prostoriji za čuvanje prtljage do polaska transfera za zračnu luku Dubai. Predlažemo da ostatak dana iskoristite za odlazak na fakultativni izlet Miracle Garden i Dubai Frame. Svake godine od sredine studenog pa sve do sredine svibnja, Dubai cijeli dio grada pretvori u najljepšu cvjetnu bajku – Miracle Garden. Više od 70 tisuća metara kvadratnih tako osvane u najljepšem šarenom ruhu raznovrsnog bilja, cvijeća i cvjetnih instalacija. Miracle Garden otvoren je na Valentinovo 2013. godine, a čarobni svijet raskošnog vrta krasi 150 milijuna cvjetova koji su raspoređeni kroz divne instalacije u obliku raznih modela, oblika i lukova. U neposrednoj blizini nalazi vrt Butterfly koji je dom za oko 35.000 leptira (više od 25 vrsta). Zatim odlazimo do najnovijeg spomenika koji mijenja izgled višemilijunskog grada Dubaija,  fantastičnog okvira koji predstavlja spoj povijesti grada i moderne arhitekture. Sama struktura nazvana "Dubai Frame" odnosno "Okvir Dubaija" nalazi se u parku Zabeel i sastoji se od dva tornja visoka 150 metara koji su povezani staklenim mostom dugim čak 93 metra. S modernog se mosta pruža pogled od čak 360 stupnjeva na grad, dok se u dnu strukture nalazi muzej koji pokazuje razvoj Dubaija od malog ribarskog sela do metropole koja pršti životom. S jedne strane ovog modernog spomenika promatrači mogu uživati u uokvirenom pogledu na građevine starog grada, dok s druge strane okvir ističe nebodere kao što je Burj Khalifa, odnosno najviše građevine na svijetu. Sam okvir izvana je ukrašen dekorativnim zlatnim uzorkom.Ukoliko ste više raspoloženi za samostalno istraživanje grada predlažemo odlazak na nezaboravan snježni doživljaj usred Dubaija. Ski Dubai, prvi zatvoreni skijaški centar na Bliskom Istoku, nalazi se u sklopu shopping centra „Mall of the Emirates“. Predlažemo također i posjet novootvorenim atrakcijama poput Dubai Legolanda ili tematsko-zabavni park IMG Worlds of Adventure s 5 tematskih cjelina uključujući i Cartoon Network te Marvel zone. U večernjim satima transfer od hotela u zračnu luku. Po dolasku prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Zanzibaru u 2.30 sati na liniji FZ1687 (FlyDubai). Noćni let s obrokom tijekom leta.

6. dan: ZANZIBAR
Dolazak na Zanzibar predviđen je u 7.10 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te prijevoz do hotela na Zanzibaru. Ukoliko bude moguće prijava i smještaj u sobe odmah po dolasku u hotel, a ukoliko ne, smještaj u sobe nakon u vrijeme predviđeno za prijavu u sobe od 14.00 sati. Ostatak dana slobodno vrijeme za uživanje na najljepšim plažama Zanzibara. Večera u hotelu. Noćenje.

7. dan: ZANZIBAR - (fakultativni izlet STONE TOWN i PRISON ISLAND/OTOK KORNJAČA)
Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje na plaži ili uz bazen hotela. Predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet Stone Town i Prison Island. Stone Town je povijesni dio glavnog grada Zanzibara, nekadašnja prijestolnica vladara i centar trgovine začina. Zbog svog povijesnog i umjetničkog značaja, glavna je atrakcija za turiste koji posjete Zanzibar, a njegova ekonomija uglavnom ovisi od aktivnosti vezanih za turizam. Arhitektura Stone Town-a uglavnom datira iz 19. st. i kroz nju možete primijetiti utjecaje različitih kultura, europske, indijske i arapske. Središte Stone Towna se sastoji od labirinta uskih uličica, prodavaonica, bazara i džamija. Ako prošećete kroz brojne gradske uličice starog grada Zanzibara, doživjet ćete jedinstvenu i autentičnu kulturu, a sigurno ćete primijetiti i da je karakteristika kuća i zgrada na Zanzibaru da imaju fino ukrašena drvena vrata, s bogatim reljefima. Također, možete posjetiti tradicionalnu tržnicu u Stone Townu i otkriti širok spektar začina, ribe i lokalne hrane. Zatim brodom odlazimo do otočića Prison Island udaljenog oko 6 km od Stone Towna. 1893. godine otok je kupio britanski guverner Zanzibara Lloyd Mathews koji je na njemu izgradio zatvorski kompleks koji kao takav nikad nije zaživio već je kompleks služio kao karantena za oboljele od žute groznice. Tako je Prison Island postao popularna turistička destinacija Zanzibara i poznato odredište za ronioce i ljubitelje prirode. Ovdje možemo pronaći ugrožene divovske kornjače Aldabra zbog kojih je otok zaštićeno područje. Budući da je otok izuzetno malen, dugačak 800 m,  a širok oko 230 m, možete ga obići za sat vremena. Povratak u hotel. Večera i noćenje u hotelu.

8. dan: ZANZIBAR – (fakultativni izlet FARMA ZAČINA)
Nakon doručka slobodan dan za odmor, kupanje i sunčanje na plaži. Predlažemo odlazak na poludnevni fakultativni izlet Farma začina. Zanzibar je poznat i kao "Otok začina". Ovaj izlet koji uključuje posjet začinskim farmama je apsolutna preporuka za sve one koji posjećuju ovaj živopisni otok. Posjetit ćemo plantaže i manja seoska gospodarstva na kojima se sezonski uzgajaju različiti začini, tropsko voće i ljekovito bilje. Od tropskog voća tu su svakako nangka (jackfruit), ananas, mango, ljuskasta anona (sugar-apple), marakuja, kruhovac (breadfruit), rambutan, avokado, mandarina, tangerina; zatim rijetke biljke poput stabla kane, bixa orellana. Od začina možete vidjeti i degustirati klinčić, muškatni oraščić, cimet, crni papar, limunsku travu, đumbir, kurkumu, kardamon te mnoge druge. Domaćini će nam objasniti sve o začinima i njihovoj primjeni u kuhinji i kozmetici kao i o njihovim brojnim ljekovitim svojstvima. Ovdje ćete imati priliku i kupiti razne začine i ulja i to po najpovoljnijim cijenama na Zanzibaru. Svakako je dodatna vrijednost ovog izleta i upoznavanje s lokalnim stanovništvom, njihovim običajima i svakodnevnim načinom života. Povratak u hotel te poslijepodne slobodno vrijeme. Večera i noćenje u hotelu.

9. dan: ZANZIBAR – (fakultativni izlet SAFARI BLUE)
Doručak. Slobodno vrijeme za uživanje na plaži, odmor uz hotelski bazen ili predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet brodom Safari Blue, ugodna plovidba na jedrenjaku, tradicionalno izrađenom ručno od mahagonija. Odlazimo do pristaništa u ribarskom selu Fumba gdje se ukrcavamo na tradicionalni arapski jedrenjak dhow. Ovo mjesto je idealno polazište za istraživanje zaljeva Menai koji je ujedno i zaštićeno oceansko područje. U zaljevu je čitav niz prekrasnih nenaseljenih otočića i pješčanih sprudova. Imat ćemo priliku roniti u jednom od najljepših dijelova Indijskog oceana bogatog koraljnim grebenima i raznolikom morskom florom i faunom. Menai Bay je poznat i po velikom broju dobrih dupina koji se tamo mogu vidjeti u svom prirodnom staništu. Slijedi ručak na otoku Kwale gdje će nam biti posluženi svježe ulovljeni riba i morski plodovi tradicionalno pripremljeni na roštilju. Nakon dana ispunjenog razgledavanjem čarobne prirode, kupanja, ronjenja i sunčanja slijedi povratak u hotel. Večera u hotelu. Noćenje.

10. dan: ZANZIBAR – DUBAI 
Doručak. Odjava iz hotela u za to predviđeno vrijeme. Prtljagu ćemo ostaviti u hotelu u za to namijenjenu prostoriju te ostatak dana slobodno vrijeme za kupanje i sunčanje, uživanje u zadnjim zrakama tropskog sunca prije povratka kući. U ranim večernjim satima organizirani transfer u zračnu luku Zanzibar. Po dolasku prijava na let i polijetanje zrakoplova za Dubai u 23.20 sati na liniji FZ1688 (FlyDubai). Noćni let s obrokom za vrijeme leta. 

11. dan: DUBAI – ZAGREB 
Dolazak u Dubai predviđen je u 6 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 10 sati na liniji FZ1793 (FlyDubai). Dolazak u Zagreb u 13.30 sati.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:
Zrakoplovne pristojbe u iznosu od 2.990kn uključene u cijenu aranžmana!
First Minute 12.580kn, redovna cijena 12.980kn
First Minute popust 400 kn za rezervacije do 60 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta po FM cijeni.
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.690 kn
Minimalan broj prijavljenih putnika: 20

Popusti: 
- dijete do 12 godina na dodatnom krevetu (u pratnji dvije odrasle osobe) 10% od osnovne cijene aranžmana
- treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem – na upit

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Dubai – Zanzibar – Zagreb, zrakoplovne pristojbe u iznosu od 2.990kn, smještaj u dvokrevetnoj sobi na osnovi 4 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Dubaiju, smještaj u dvokrevetnoj sobi na osnovi 4 noćenja s uslugom polupansiona u hotelu 4* na Zanzibaru, grupne transfere i prijevoze prema programu, poludnevni razgled Dubaia, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom putovanja, usluge lokalnih vodiča u Dubaiu i na Zanzibaru, organizaciju putovanja i jamčevinu.

Obavezne doplate:
- vizu za Tanzaniju (50 USD na licu mjesta u zračnoj luci),
- lokalnu pristojbu "Tourism Dirham" u Dubaiju - obvezna doplata na licu mjesta 15 AED (cca 30 kn) po sobi/ noć
- lokalnu pristojbu na Zanzibaru 1 USD po osobi po noćenju, obvezna doplata na licu mjesta u hotelu
- napojnice za vodiče i vozače 30 EUR (obavezna doplata na licu mjesta voditelju putovanja)

Cijena ne uključuje: troškove osobnih narudžbi, dodatne usluge, obroke i izlete, sve ono što nije navedeno pod cijena uključuje, putno osiguranje (preporučujemo).

Fakultativni izleti i sadržaji
Cijene fakultativnih sadržaja uključuju gotovinski popust te se za kartično plaćanje uvećavaju 6%.

Dubai
- Abu Dhabi s predsjedničkom palačom: 440 kn
- Burj Khalifa: 420 kn
- Pustinjski Jeep Safari i večera u beduinskom kampu: 390 kn
- Izlet Pustinjski safari ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa srcem i kralježnicom, budući da se radi o adrenalinskoj vožnji.
- Dubai Miracle Garden i Dubai Frame: 490 kn
- Dubai Global Village: 250 kn

Zanzibar
- Stone Town i Prison Island: 340 kn
- Farma začina: 230 kn
- Blue Safari s BBQ ručkom: 650 kn

Viza za Tanzaniju/Zanzibar:
Za državljane Republike Hrvatske viza za Tanzaniju odnosno Zanzibar je potrebna (cijena 50 USD oko 350 kn). Viza se izrađuje po dolasku u zračnoj luci ili online unaprijed na https://eservices.immigration.go.tz/visa/   Putovnica mora vrijediti minimalno 6 mjeseci nakon ulaska u Zanzibar te je potrebno imati barem jednu praznu stranicu za vizu.

COVID-19 napomena:
Za ulazak u Ujedinjene Arapske Emirate potreban PCR test na COVID-19 (ne stariji od 72 sata). Za više informacija o putovanju u UAE kliknite ovdje: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/ujedinjeni-arapski-emirati,143.html 
Od 5. kolovoza 2020. za ulazak u Tanzaniju više se ne traže rezultati PCR testa na COVID-19. Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/upozorenja/ujedinjena-republika-tanzanija,135.html 
Ove mjere vrijede do daljnjeg, a o svim promjenama vezanim za režim ulaska u zemlju, putnici će biti obavješteni na vrijeme.

Važne informacije: Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Nevaljane putne isprave koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja ni u kojem slučaju ne obavezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja. Molimo da provjerite točnost Vašeg imena i prezimena na ugovoru o putovanju u odnosu na putni dokument (putovnica i viza). Završnu obavijest o putovanju vam dostavljamo e-mailom najkasnije 2 dana prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, ime voditelja putovanja, naziv hotela i sl.). Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovnih karata. Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator putovanja zadržava pravo promjene letova. Avio kompanija zadržava pravo promjene reda letenja. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed. U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju. Svojim potpisom na Ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Palma travel d.o.o.

Korisne informacije:

Ujedinjeni Arapski Emirati – Dubai 
Službeno ime: Ujedinjeni Arapski Emirati
Geografski položaj: istočni dio arapskog poluotoka, na obali Perzijskog zaljeva i Omanskog zaljeva.
Površina: 83.600 km2
Broj stanovnika: cca 8,3 milijuna 
Glavni grad: Abu Dhabi
Jezik: arapski (službeni), a govore se engleski, urdu, perzijski i malajski
Religija: 96% muslimani, 4% ostali
Vremenska razlika: +2 sata ljeti / +3 sata zimi
Novčana jedinica: emiratski dirham (AED), 1 USD = cca 3,67 AED
Kupovina: zlato, začini, tehnička roba, roba poznatih kreatora, svila, parfemi, tepisi...
Trgovine uglavnom rade od 10 do 13 sati i od 16 do 22 sata. Shopping centri otvoreni su od 10 do 22 sata bez prekida preko tjedna, osim petkom od 14 do 22 sata. Nezaobilazni Dubai s razlogom zaslužuje svoj naziv “glavnog shopping centra na Bliskom Istoku”. 
Odjeća: preporučuje se lagana pamučna ljetna odjeća i udobna obuća. Kratke hlače i kratki rukavi za žene su dozvoljeni, ali je potrebno voditi računa da odjeća nije provokativna. Muškarci se isto tako ne bi smjeli pojavljivati u javnosti bez majice, osim na plaži.
Hrana i piće: Zastupljena internacionalna kuhinja, prevladava arapska. Tipična jela: shawarma - janjetina ili piletina s povrćem, zamotano u roti, arapski kruh; falafel - pržene okruglice od slanutka i začina, humus - namaz od slanutka, tabbouleh - libanonska salata od peršina, bulgura, rajčice i luka sa začinima. Popularni su i plodovi mora i meso s grilla. Preporučamo piti isključivo flaširanu vodu. Alkohol se služi isključivo u hotelskim restoranima i barovima s posebnom dozvolom. U restoranima izvan hotela nije dozvoljeno služenje alkoholnih pića. 
Napon struje: 220/240 V (potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: Nije potrebna - putovnica treba vrijediti najmanje šest mjeseci od dana ulaska u UAE. 
Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +971
Korisne web stranice: www.dubaitourism.co.ae  , www.uaetourism.ae
Klima: vruća pustinjska - U razdoblju od listopada do ožujka, dani su ugodni i sunčani. Prosječna dnevna temperatura kreće se oko 26 °C. Noći su hladne sa prosječnom temperaturom od cca 15 °C. Period od travnja do rujna karakteriziraju vrlo visoke temperature (preko 40 °C) i visoka vlažnost zraka. Moguće su pješčane oluje. Kiši rijetko, najčešće zimi. Temperatura mora kreće se od 26 - 29 °C.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske koje pokriva Ujedinjene Arapske Emirate nalazi se u Kairu u Arapskoj Republici Egipat. Rad sa strankama iz zemalja koje Veleposlanstvo nerezidentno pokriva: Bahrein, Etiopija, Jemen, Jordan, Libanon, Libija Saudijska Arabija, Sirija, Somalija, Sudan, Južni Sudan i UAE nedjelja-četvrtak 8.30-16.30 (poželjno je prethodno najaviti dolazak). Veleposlanik gospodin Tomislav Bošnjak. Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +20 128 140 0344.

Tanzanija - Zanzibar
Službeno ime: Ujedinjena Republika Tanzanija
Geografski položaj: na istočnoj obali Afrike; graniči s Kenijom, Ugandom, Ruandom, Burundijem, Kongom, Zambijom, Malavijem i Mozambikom
Površina: 945.203 km2
Stanovništvo: oko 44.929.000; afričke etničke grupe 95%, ostali 5%
Glavni grad Zanzibara: Zanzibar city
Jezik: swahili i engleski su službeni jezici
Religija: 99% muslimana
Vremenska razlika: +1 sat ljeti / +2 sata zimi
Novčana jedinica: tanzanijski šiling (TZS); 1 USD = oko 2.319 TZS. Kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama. Novac možete podići na bankomatima s različitim provizijama (Visa, Mastercard, negdje Maestro) u većim gradovima. Ponekad podizanje na bankomatima i plaćanje kreditnom karticom nije moguće zbog čega vam preporučujemo dovoljno gotovine u EUR ili USD za svaki slučaj.
Kupovina: tipični suveniri su nakit od raznobojnih perlica, udaraljke, Masai deke, rezbarije od drva i kamena, predmeti od mesinga i bakra, Tinga Tinga slike; Na tržnicama, prodavaonicama suvenira i kod uličnih prodavača uvijek se cjenkajte, jer je to običaj. Osim cjenkanja običaj je gotovo uvijek i svima ostavljati napojnicu. Zabranjeno je iznošenje školjki, koralja i minerala te drugih predmeta iz prirode.
Odjeća: potrebna ljetna, laganija odjeća, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugih rukava i nogavica (za avion, zbog komaraca, odlaska na izlete i u naselje, te obilazak Stone Town-a gdje se morate pristojno obuć, odnosno izbjegavati nositi kratke hlače i majice bez rukava, jer se radi o mjestu gdje je veći postotak stanovnika islamske vjere). U večernjim satima moguć je pad temperature.
Hrana: bazira se na kukuruzu, grahu, orašastim plodovima, tropskom voću, kokosovom mlijeku, mesu te, u obalnom području, ribi i morskim plodovima; tipična jela: ugali – kaša od kukuruznog brašna, nyama choma – meso s roštilja, mshikaki – marinirana govedina, chapati – vrsta kruha, ndizi-nyama – banane s mesom, voće i povrće prije konzumacije obavezno operite flaširanom vodom i/ili oljuštite; ulična hrana se ne preporuča jer ovo nije područje s tradicijom ulične hrane.
Piće: piti isključivo flaširanu vodu i njom perite zube,; popularna pića su čaj, posebno s mlijekom – chai maziva, kava, konyagi – lokalni gin, afrikoko – liker od čokolade i kokosa, dodoma – slatko crveno vino; lokalno pivo: Kilimanjaro, Serengeti, Safari
Napon struje: 220/240V; 50 Hz (potreban je adapter koji je najbolje kupiti prije dolaska u Tanzaniju)
Cijepljenje: cijepljenje protiv žute groznice nije obavezno, ali se preporučuje; preporučuje se i profilaksa protiv malarije; putno zdravstveno osiguranje je obavezno
Viza: potrebna, ishodi se po dolasku u zračnoj luci ili prije putovanja online (cijena 50 USD)
Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +255
Korisne web stranice: www.tanzaniatouristboard.com 
Klima: tropska klima
Sigurnost: Tanzanija i Zanzibar su sigurne destinacije, ali se ne preporuča kretanje po mraku i noću, jer se prije svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima. Preporučujemo tijekom putovanja pazite na osobnu imovinu i ne nosite na putovanje dragocjenosti ili druge vrijedne predmete. Izbjegavajte prodavače opojnih sredstava, svi opijati su strogo zabranjeni i ilegalni. Ukoliko želite  nekoga fotografirati, morate obavezno pitati.

Napomena: Od 01.06.2019. nastupila je zabrana proizvodnje, unosa i korištenja plastičnih vrećica u Tanzaniji. Zabrana se odnosi i na turiste koji dolaze u Tanzaniju, stoga molimo da izbjegavate korištenje istih, te na drugi način pakirate svoje stvari (bilo u ručnoj ili predanoj prtljazi) kako biste izbjegli plaćanje visokih novčanih kazni. Plastične vrećice i ostala plastična ambalaža u kojima se nalaze proizvodi kupljeni u zračnoj luci moraju se ukloniti prije ulaska u avion kao i sve „zip“ vrećice koje putnici koriste za pakiranje tekućina. Ukoliko ih putnici koriste tijekom leta, iste moraju ostaviti u avionu.

Odaberite termin:
 • Dubai

  Paket, dvokrevetna soba
  Noćenje s doručkom
  17.11.2021 - 27.11.2021
  12.580 KN Po osobi
  Pošaljite upit

  Doplate

  • Izlet Miracle Garden i Dubai Frame: 490,00 KN
  • Izlet Stone Town i Prison Island: 340,00 KN
  • Izlet farma začina: 230,00 KN
  • Izlet Blue Safari: 650,00 KN
  • Izlet Abu Dhabi city tour: 440,00 KN
  • Izlet pustinjski Jeep safari : 390,00 KN
  • Izlet Burj Khalifa: 420,00 KN
  • Izlet Global Village: 250,00 KN
 • Dubai

  Paket, jednokrevetna soba
  Noćenje s doručkom
  17.11.2021 - 27.11.2021
  15.270 KN Po osobi
  Pošaljite upit

  Doplate

  • Izlet Miracle Garden i Dubai Frame: 490,00 KN
  • Izlet Stone Town i Prison Island: 340,00 KN
  • Izlet farma začina: 230,00 KN
  • Izlet Blue Safari: 650,00 KN
  • Izlet Abu Dhabi city tour: 440,00 KN
  • Izlet pustinjski Jeep safari : 390,00 KN
  • Izlet Burj Khalifa: 420,00 KN
  • Izlet Global Village: 250,00 KN
Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo