Portugal | od Lisabona do Porta

Portugal | od Lisabona do Porta
Datumi putovanja:

PORTUGAL; OD LISABONA DO PORTA

Zrakoplovom iz Zagreba | 5 dana / 4 noćenja

GRUPNI POLASCI: 16.11. – 20.11.2022., 07.01. – 11.01.2023., 22.02. – 26.02.2023.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: ZAGREB – (FRANKFURT) – LISABON   

Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Lisabon preko Frankfurta u 6.20 sati na liniji LH1405 (Lufthansa). Dolazak u Frankfurt u 7.55 sati, a nastavak leta za Lisabon u 9.10 sati na liniji LH1166 (Lufthansa). Dolazak u Lisabon predviđen je u 11.15 sati po lokalnom vremenu. Slijedi poludnevni razgled Lisabona: odlazak autobusom do najzapadnije gradske četvrti Belém i pješački obilazak nekih od najpoznatijih lisabonskih znamenitosti, uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine: Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) svjedoci su i spomenici najslavnijem dijelu portugalske povijesti, razdoblju velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Nastavak vožnje prema središtu portugalske prijestolnice uz Belemsku palaču (aktualnu predsjedničku rezidenciju), Muzej kočija, uz rijeku Tejo ispod mosta 25. travnja (Ponte 25 de Abril), tržnicu Ribeira i gradsku vijećnicu, preko Trga trgovine (Praça de Comércio) do najstarije gradske četvrti Alfama. Posjet lisabonskoj katedrali Sé iz 12. stoljeća te crkvi i rodnom mjestu sv. Ante. Šetnja uz romantični vidikovac sv. Lucije, odakle se pruža prekrasan pogled na stari dio grada i na gotovo deset kilometara širok estuarij rijeke Tejo, pored zamka sv. Jurja (Castelo de Sao Jorge), po strmim uličicama Alfame, ostavštine četiri stoljeća maurske vladavine ovim prostorima.  Po završetku razgleda, odlazak u hotel, prijava i smještaj. U večernjim satima predlažemo odlazak s voditeljem putovanja u poznate četvrti Bairro Alto i Chiado s mnoštvom restorana, kafića, umjetničkih trgovina. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: LISABON - LISABONSKA RIVIJERA: SINTRA - CABO DA ROCA - CASCAIS

Doručak. Cjelodnevni izlet u Sintru, na Cabo da Roca i Cascais - tzv. lisabonsku rivijeru. Sintra je gradić sagrađen na padinama istoimenog planinskog lanca, čuven po veličanstvenom zelenilu i raskošnim palačama. Sintru su voljeli portugalski plemići, ali i europski kraljevi i slavne ličnosti, u njoj je neko vrijeme boravio i Lord Byron koji je 1809. napisao da je „mjestašce Sintra najljepše na svijetu. Po dolasku u Sintru uspet ćemo se do fascinantne palače Pena (ulaznica uz doplatu). Prostirući se na brežuljcima Sintre, palača je plod ideje ekscentričnog kralja Ferdinanda II. i odražava portugalski romantizam tog vremena. Svojom mješavinom stilova, živim bojama i bajkovitim izgledom na vrhu brda palača privlači poglede promatrača i zbog svoje atraktivnosti stavljena je na popis „sedam čuda Portugala“, kao i na popis UNESCO-a. Okružuje je bogati park u kojem je više od 500 različitih vrsta stabala sa svih strana svijeta, od američke sekvoje do kineskog stabla ginka. Slobodno vrijeme za posjet palači. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa uz stanku za ručak. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Povratak u Lisabon. Slobodna večer za osobne programe. Predlažemo odlazak s voditeljem putovanja na večeru uz fado (doplata na licu mjesta). Noćenje.

3. dan: LISABON – OBIDOS – BATALHA – FATIMA

Doručak i odjava iz hotela. Nastavak putovanja vodi nas do prekrasnog gradića Obidosa, nekoć vjenčanog poklona portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Kraće slobodno vrijeme. Nastavljamo putovanje Portugalom preko gradića Batalhe, gdje se nalazi poznati dominikanski samostan Santa María da Vitoria, jedan od najljepših primjera kasne gotike u Portugalu s grobnicama portugalskih kraljeva. Samostan je posvećen Djevici Mariji nakon pobjede Portugalaca nad Španjolcima u bitci kod Aljubarrote 1385. godine. Posjet samostanu (ulaznica nije uključena). Potom odlazimo prema Fátimi, jednom od najznačajnijih marijanskih svetišta u svijetu, u malom portugalskom gradiću koji je dobio svoje ime po legendi u kojoj je Fátima, kći maurskog princa, u 12. st. prešla na kršćanstvo zbog ljubavi prema lijepom kršćanskom vitezu. Dana 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe. S tim datumom počinje povijest svetišta koje je zajedno s Lourdesom najposjećenije u Europi. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja. Poslije razgleda prijava i smještaj u hotel u Fatimi. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan: FATIMA – TOMAR – COIMBRA – PORTO

Nakon doručka odjava iz hotela. Nastavak puta do slikovitog templarskog grada Tomar, uz rijeku Nabao. Portugal je bio jedina europska država koja nije zatrla templarski red, omogućivši mu egzistenciju pod krinkom Reda Krista. Templarska utvrda iz 12. st. pod zaštitom UNESCO-a, prekrasan je primjer manuelinske arhitekture, s poznatom kapelom „Charola“ izgrađenom po uzoru na crkvu Isusovog groba u Jeruzalemu. Put nas vodi dalje prema Coimbri, gradu u pokrajini Baixo Mondego. Iako je Coimbra neko vrijeme bila i glavni grad zemlje, ponajprije je poznata po svom sveučilištu koje je jedno od najstarijih u Europi, osnovano 1290. godine. Zbog toga je poznata i kao „grad studenata“. Coimbra je u Portugalu poznata i po fadu – uz Lisabon tu se pjeva najbolji i najpoznatiji fado. Po dolasku posjet gradskom središtu: romanička katedrala - samostan Santa Cruz - poznato sveučilište. Po završetku razgleda krećemo prema Portu, drugom po veličini portugalskom gradu, sagrađenom na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „bijeli grad“, Porto nazivaju i „granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Razgled grada: katedrala - raskošna crkva sv. Franje s pozlaćenim baroknim rezbarijama - Trg Liberdade - most Dom Luis - Palača burze - toranj Clérigos. Na kraju razgleda posjetit ćemo jedan od poznatih vinskih podruma uz obalu rijeke u četvrti Vila Nova da Gaia gdje ćemo vidjeti kako se proizvodi poznato slatko vino porto uz degustaciju i mogućnost povoljne kupovine (uključeno u cijenu). Prijava i smještaj u hotel. Slobodna večer za osobne programe, kupovinu, itd. Preporučujemo da odvojite vrijeme za šetnju po slikovitoj četvrti Ribeira (dio UNESCO-ve zaštićene baštine) s brojnim malim restoranima i suvenirnicama uz rijeku Douro. Noćenje

5. dan: PORTO – (FRANKFURT) – ZAGREB

Doručak. Slobodno vrijeme do polaska prema zračnoj luci Porto. Organizirani transfer u zračnu luku te prijava na let za Zagreb preko Frankfurta u 12.25 sati na liniji LH1177 (Lufthnsa). Dolazak u Frankfurt u 16.10 sati, a nastavak leta za Zagreb u 20.40 sati na liniji LH1404 (Lufthansa). Predviđeni dolazak u Zagreb u 22 sata po lokalnom vremenu.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:

Datum putovanja

First Minute cijena*

Redovna cijena

Doplata za 1/1 sobu

16.11. – 20.11.2022.

6.280 kn / 833,50 eur

6.480 kn / 860,04 eur

1.590 kn / 211,02 eur

07.01. – 11.01.2023.

5.780 kn / 767,14 eur

5.980 kn / 793,68 eur

1.590 kn / 211,02 eur

22.02. – 26.02.2023.

5.280 kn / 700,78 eur

5.480kn / 727,32 eur

1.590kn / 211,02 eur

 *First Minute popust za rezervacije do 30 dana prije polaska ili popunjenja kapaciteta po FM cijeni

 
Pristojbe zračnih luka uključene u cijenu aranžmana


Popusti: - 20% popusta za jedno dijete do 12 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi), trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni.

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom prema programu na relaciji Zagreb – Lisabon – Porto – Zagreb, zrakoplovne pristojbe 1.290 kn (172 €), 1 komad predane prtljage do 23 kg + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm), 2 noćenja s doručkom u hotelu 4*  u Lisabonu u dvokrevetnim sobama, 1 noćenje s doručkom i večerom u hotelu 4*  u Fatimi u dvokrevetnim sobama, 1 noćenje s doručkom u hotelu 4*  u Portu u dvokrevetnim sobama, prijevoz autobusom prema programu, razgled Lisabona, Porta, Coimbre, Fatime i svih navedenih gradova autobusom i pješice u pratnji voditelja putovanja, cjelodnevni izlet Lisabonska rivijera (Sintra – Cabo da Roca – Cascais), obilazak vinskog podruma i degustaciju vina u Portu, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja. 

Cijena ne uključuje: ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja, fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi, boravišna pristojba u Lisabonu i Portu: 2 EUR osoba/dan za sve osobe starije od 12 godina, putna osiguranja

Fakultativni izleti i sadržaji: Portugalska večera u taverni s uključenim Fado programom: 60 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta): Oceanario de Lisboa 19 EUR, Museu Calouste Gulbenkian 14 EUR, Museu Nacional do Azulejo (Muzej keramičkih pločica) 5 EUR, Museu Nacional dos Coches (Muzej kočija) 8 EUR; Pena palača u Sintri 10 EUR/8,50 EUR djeca do 17 i stariji od 65 godina, crkva sv. Franje u Portu 4 EUR, samostan Batalha 6 EUR

Napomene: Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani. Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske  www.mvep.hr. U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene. Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji. Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja objavljenom u ožujku 2022. godine i podložna su promjeni.

COVID-19 INFORMACIJE: Za ulazak u Portugal više nije potrebno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu o testiranju, oporavku ili cijepljenju niti negativan dokaz o testu na COVID-19. Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Portugal na službenim stranicama MVEP-a .

Minimalan broj prijavljenih putnika: 20
KORISNE INFORMACIJE – PORTUGAL:

Službeno ime: Republika Portugal
Glavni grad: Lisabon, oko 2.927,000 st. (2018.)
Jezik: portugalski (službeni)
Religija: većinski katolici 81%, ateisti 6.8%, 0.6% Židovi, nespecificirano 8.3% (prema podacima iz 2011.)
Vremenska razlika: Zapadnooeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Portugal 11:00)
Novac: EUR (euro); 1 EUR = 100 eurocenta
Broj stanovnika: oko 10,35 milijun (podatak iz 7/2018. god).
Površina: oko 92.212 km²
Geografski položaj: Država u jugozapadnoj Europi, graniči sa Španjolskom na istoku, izlazi na Atlantski ocean na zapadu i jugu
Klima: Mediteranska klima s toplim i suhim ljetima, te blagim zimama s dosta padalina. Prosječna temperatura u siječnju je 16°C, u srpnju 25°C.
Električni napon: 230 V.
Dokumenti potrebni za putovanje: Za ulazak u Republiku Portugal za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.
Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je +351. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
Kreditne kartice: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
Napojnice: Uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili objektu.
Sigurnost putovanja: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.
Odjeća:  Savjetujemo laganu, ugodnu pamučnu ili lanenu odjeću tijekom ljetnih mjeseci; topliju za vrijeme zime. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.
Hrana i piće: Portugalska kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji, bogata je ponuda ribe, a najobljubljeniji bakalar. Neki od specijaliteta su: Alheira de Mirandela – kokošja kobasica, poslužena s blitvom; Arroz de Tambori – grdobina kuhana u smjesi lovora, češnjaka i rajčice s rižom; Caldeirada de Enguias - paprikaš od jegulja, začinjen šafranom i popraćen paprikama;  Francesinha - dvije kriške kruha s odreskom, šunkom, kobasicom između njih, itd.
Kupovina: popularni suvenir je npr. pijetao (nacionalni simbol), nakit, kozmetika,  zlato, tekstil, proizvodi od portugalske keramike. Trgovine rade uglavnom od 10 do 19 sati radnim danom, dok u većim gradovima rade od 9 do 21 svaki dan, osim državnim blagdanima. U manjim mjestima uobičajena je pauza za ručak, tijekom koje dućani i uslužni objekti ne rade od 13 do 15 sati.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu:Rua D. Lourenco de Almeida, 24, 1400-126 Lisboa, PORTUGAL, lisabon@mvep.hr, pt.mvep.hr. Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +351 966 015 731
Za navedeni aranžman vrijede “Opći uvjeti i uputstva za turističke aranžmane” turističke agencije Palma travel d.o.o. Prema zakonskim propisima pridržavamo pravo otkaza putovanja u slučaju da se ne prijavi dovoljan broj putnika potreban za realizaciju programa, pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5 % u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja, ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplovom, radnim vremenima, lokalitetima koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Radno vrijeme pojedinih znamenitosti je različito tako da se vremenski tijek razgledavanja može mijenjati. Preporučamo uplatu putnog osiguranja. Informacije na prodajnim mjestima. | Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr

Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo