Palace Elisabeth Heritage hotel 5*

Samo nekoliko koraka od najznačajnije gradske atrakcije, Palace Elisabeth elegantno kombinira ljepotu svoje prošlosti i raskošnu sadašnjost. Izdvojen jedinstvenom arhitekturom i izuzetnim dizajnom, ovaj prepoznatljiv hotel otkriva suštinu starog europskog šarma.

Palace Elisabeth Heritage hotel
Palace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotelPalace Elisabeth Heritage hotel

map magnifyHrvatska - Otok Hvar - Hvar

Dobro došli u hotel Palace Elisabeth, prvi hvarski hotel s pet zvjezdica! Hotel je izgrađen na mjestu same svjetovne vlasti u hvarskoj povijesti – rezidencijalnom kompleksu Kneževe palače na glavnom gradskom trgu, najvećem u Dalmaciji. Svoj najveći značaj imala je u razdoblju venecijanske vlasti, kada su se na ovom prostoru izmjenjivali knezovi i providuri, te je svaki ostavio trag u povijesti ovog mjesta. Nakon propasti Venecije palača gubi sjaj, postaje zapuštena te je na kraju srušena na prijelazu 19. U 20.st. Na njezinom mjestu stvoren je lječilišni hotel carice Elizabete (Kurhotel kaiserin Elisabeth) koji je više ili manje uspješno prebrodio sve nevere proteklog stoljeća.U spomen stoljetnoj venecijanskoj baštini koja je ovom gradu ostavila predivne kamene spomenike te slavi stare Austrije koja je potaknula razvoj turizma u malenoj, udaljenoj provinciji, hotel Palace Elisabeth predstavlja vam najbolje od ta dva svijeta, skladno uklopljenih u jedinstveni doživljaj na otoku sunca.

ULAZ HOTELA

U prostor hotela ulazite kroz arheološki lokalitet: nekadašnji jugozapadni dio gradskog zida (bedema). Na zidu možete vidjeti okrugle otvore za topove (puškarnice). Ovaj prostor bio je značajan i prije venecijanske vlasti. Najranija povijest svjedoči o postojanju vile ili rezidencijalne zgrade - možda nekog tadašnjeg vladara -  još u antici.

KAMENI LAVOVI

Na ulazu u hotel vidjet ćete dva kamena lava na zidu, symbole venecijanske vlasti. Obzirom da je Kneževa palača bila središnje mjesto vlasti, nije čudno što je upravo na ovom mjestu veliki broj kamenih lavova.Veći lav najstariji je sačuvani u gradu Hvaru. Postavio ga je hvarski knez Francesco Giusti 1462.g. na tzv. Gornju palaču kneževog dvora te se njegov izvorni smještaj może vidjeti na starim fotografijama. Ovaj lav više podsjeća na vola ili psa, no treba uzeti u obzir kako umjetnici toga vremena nikada nisu vidjeli lava uživo. Manji lav, izrađen 1483., nekada se nalazio na tzv. Donjoj palači kneževog dvora koja se nalazila na mjestu današnjeg ulaza u hotel. Nepoznati klesar je izvrsno prikazao simbol venecijanske vlasti s venama na nogama i ljudskim crtama lica. Prednjim šapama stoji na kopnu, a zadnjim na moru, čime na simbolični način obuhvaća kopnene i morske posjede moćne Prejasne Republike – Stato da Terra i Stato da Mar. 

GUSTIRNA I FILTER – IZVOR ŽIVOTA I ZDRAVLJA

Na lounge terasi hotela, na istoj razini gdje se nalazi bazen, smještena je monumentalna kruna bunara koji je nekada davno krasio dvorište Kneževe palače. Jedna je od najvećih kruna u privatnim kućama, promjera 172 cm. Na kruni su prikazani krilati lavovi s knjigom, symboli venecijanske vlasti, i lik sv. Stjepana, pape i mučenika iz prvih stoljeća kršćanstva, zaštitnika grada Hvara. 

LOĐA – SREDIŠTE SVJETOVNE VLASTI

Gotovo svako mjesto na jadranskoj obali i otocima imalo je ložu – natkriveni prostor gdje su mjesni uglednici donosili važne odluke i raspravljali o brojnim temama. Hvarska lođa prvi put se spominje 1289.g., no nije poznat njezin izgled. Nova loža, izgrađena na mjestu današnje, dovršena je tek nakon krvavog i teškog Pučkog ustanka (1510.-1514.), za vrijeme kneza Viktora Dieda, te je neko vrijeme nosila naziv Diedova loža. Srušena je u osmanskom pohodu na Hvar u kolovozu 1571., te je konačni, današnji izgled dobila tek početkom 17.st., zaslugom Tripuna Bokanića, mladog i talentiranog graditelja s obližnjeg otoka Brača. Tijekom svoje povijesti služila je kao javna sudnica, prostor za dražbe i skladište. Nakon osnivanja Higijeničkog društva 1868., jednog od prvih turističkih društava u Europi, prostor Lođe postao je kursalon – mjesto za okupljanje i druženje građana.
Iako danas Lođa privlači pažnju svojim skladnim lukovima i toplom bojom kamena, u prošlosti je bila ukrašena različitim bojama, čije tragove nisu izbrisali ni stoljeća hvarskog sunca. Na vrhovima lukova nalaze se isklesane ljudske glave. Prema gradskoj legendi, to su bili prikazi osuđenih vođa Pučkog ustanka koji su postavljeni za opomenu Hvaranima, no tu se prepoznaje i četiri ženska lika, koje nisu nikako mogle biti revolucionarke u najkrvavijem razdoblju hvarske povijesti. Na posljednjem istočnom luku nalazi se prikaz mladog čovjeka bez bora – istok kao simbol početka života i mladosti. Iznad ulaznih vrata Lođe nalazi se lik bradatog starijeg muškarca s krunom na glavi. Ta kruna simbolizira astrološki regnum – kraljevstvo, deseto polje karijere koje se nalazi u sunčevom zenitu. Na posljednjem luku na zapadnoj strani Lođe lik je bradatog, izboranog starca s kapom, simbol odlaska, zalaska, skorog kraja života.

LEROJ – SAT KULA – OBRAMBENA KULA S JAVNOM FUNKCIJOM

Prislonjen uz Lođu je toranj sa satom, u Hvaru poznat po lokalnom nazivu leroj (sat), zapravo je srednjovjekovna četvrtasta kula u sklopu juugozapadnog ruba gradskih zidina koja je u 15.st. postala mjesto za gradski javni sat. Stoljeće kasnije leroj je dobio zvono ukrašeno religijskim motivima, koje je smješteno na vrhu tornja i sve do nedavno je označavalo vrijeme. 

CRKVA SV. KUZME I DAMJANA – ZAŠTITNICA OD SVAKOG ZLA

Crkva sv. Kuzme i Damjana, smještena istočno od zgrade hotela, u sačuvanom obliku najstarija je crkva u Hvaru. Stisnuta je između gradskog zida i okolnih kuća/palača. Izgrađena je oko 1430. g. nakon niza epidemija kuge koje su poharale Hvar. Posvećena je braći Kuzmi i Damjanu, liječnicima iz antičkog vremena, zaštitnicima od svakog zla. Suprotno crkvenoj tradiciji, okrenuta je prema jugu (a ne istoku kako je uobičajeno) jer se smatralo da je kuga stizala iz juga, s morske strane. Inventar crkve je zbog obnove odnesen u ostale crkve u gradu, a u svojoj jednostavnosti i intimnosti idealan je prostor za vjenčanja, krštenja i ostale prigode, uz zaštitu svetih liječnika.

Od:
Do:
Odraslih
Djece:
1. Starost djeteta:
2. Starost djeteta:
3. Starost djeteta:
4. Starost djeteta:
 • Soba park strana

  Palace Elisabeth Heritage hotel
  HR noćenje s doručkom
  25.03.2023 - 01.04.2023
  128,74 EUR
  970,00 KN
  Po osobi po danu
  Pošaljite upit

  Opis

  ✓ Kapacitet: 1-2 osobe
  ✓ Veličina (sqm): 20
  ✓ Veličina (feet): 215
  ✓ Vrsta kreveta: king size / twin
  ✓ Vrsta usluge: Noćenje i doručak
 • Soba Premium | Pogled more

  Palace Elisabeth Heritage hotel
  HR noćenje s doručkom
  25.03.2023 - 01.04.2023
  172,54 EUR
  1.300,00 KN
  Po osobi po danu
  Pošaljite upit

  Opis

  ✓ Kapacitet: 1-2 osobe
  ✓ Veličina (sqm): 21 - 32
  ✓ Veličina (feet): 226 - 344
  ✓ Vrsta kreveta: king size / twin
  ✓ Vrsta usluge: Noćenje i doručak
 • Soba premium | pogled more s balkonom

  Palace Elisabeth Heritage hotel
  HR noćenje s doručkom
  25.03.2023 - 01.04.2023
  184,49 EUR
  1.390,00 KN
  Po osobi po danu
  Pošaljite upit

  Opis

  ✓ Kapacitet: 1-2 osobe
  ✓ Veličina (sqm): 21 - 32
  ✓ Veličina (feet): 226 - 344
  ✓ Vrsta kreveta: king size / twin
  ✓ Vrsta usluge: Noćenje i doručak
Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo