Maroko | Kraljevski gradovi

Maroko | Kraljevski gradovi
Datumi putovanja:

MAROKO | Kraljevski gradovi

Grupni polasci zrakoplovom iz Zagreba

16.02. – 23.02.2023. | 8 dana / 7 noćenja POPUNJENO

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: ZAGREB – FRANKFURT/ISTANBUL – MARRAKECH 

Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Frankfurt u 6.20 sati na liniji LH1405 (Lufthansa), dolazak u Frankfurt u 7.55 sati. Nastavak leta za Marrakech u 10.55 sati na liniji LH4370 (Lufthansa). Dolazak u Marrakech predviđen je u 14.35 sati po lokalnom vremenu. Nakon obavljenih graničnih formalnosti, slijedi transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotel, a nakon kraćeg odmora odlazimo u panoramski razgled Marrakecha, magičnog „crvenog grada“ okruženog s jedne strane snijegom prekrivenim planinskim vrhovima Atlasa dok ga s druge strane obljubljuje najveća svjetska pustinja Sahara. Marrakech, čije ime na berberskom jeziku znači „Božja zemlja“, najvažniji je od četiri kraljevska grada Maroka. Ovaj poseban i fascinantan grad utemeljila je dinastija Almoravida krajem 11. st. kada su sagrađene mnoge blistave palače i parkovi. Povratak u hotel te večera u hotelu. Noćenje.

Napomena: Na polascima  9.10.2022. let do Marrakecha je preko Istanbula te je dolazak u Marrakech predviđen u 22.00 sata po lokalnom vremenu. Satnice letova na svim polascima niže u programu.

2. dan: MARRAKECH

Nakon doručka odlazak u razgled grada te najznačajnijih znamenitosti „bisera juga“ kako se još popularno naziva Marrakech. Najupečatljiviji je stari dio grada – medina, koji se zbog svoje atraktivnosti i značaja našao na popisu svjetske baštine UNESCO-a, a upravo u tom labirintu malih ulica satkana je sva čar i ljepota ovog grada. Posjetit ćemo između ostalog prekrasnu palaču El Bahia, kompleks u kojem se nalaze brojne građevine, paviljoni i vrtovi, a posebno su impresivni raskošni mramorni podovi i oslikani zidovi. Zatim džamija Koutoubia s minaretom visokim čak 77 metara, a koji je čest motiv razglednica ovog grada; Palača Bahia, grobnice dinastije Saadi, vrtovi Menara s gracioznim ljetnim paviljonom čiji se obrisi reflektiraju u svjetlucavoj vodi umjetnog jezera, okruženog prostranim vrtovima zasađenima maslinovim drvećem. Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). U poslijepodnevnim satima posjetit ćemo glavni gradski trg Jemaa el-Fna, koji vrvi životom i neobičnim prizorima, a ujedno je i mjesto gdje možete probati mnoge marokanske delicije, obzirom da se svake večeri trg pretvori u najveći restoran na otvorenom. Ovdje ćete naići na krotitelje zmija i majmuna, žonglere, akrobate, muške plesače, živopisno odjevene prodavače te orijentalne pripovjedače. Uz trg se smjestila i velika tržnica – souk, na kojoj možete kupiti doslovno sve, a cjenkanje je nezaobilazno. Marrakech ima najveće natkrivene tržnice u Maroku u kojima se nude razni poznati i nepoznati začini, predmeti i odjeća od kože, šarene tradicionalne svjetiljke i brojne rukotvorine. Povratak u hotel i večera. Noćenje.

3. dan: MARRAKECH – BENI MELLAL – IFRANE – IMOUZZER KANDAR – FES

Nakon doručka odjava iz hotela i vožnja autobusom prema Fesu. Ovaj put kroz Maroko, od juga prema sjeveru, pruža raznovrsnost živopisnih impresija, prirodnih ljepota i uvid u način života na području gorja Atlas. Prvo zaustavljanje će biti u gradu Beni Mellal, središtu marokanskog poljodjelstva gdje ćemo napraviti predah uz mogućnost ručka u lokalnom restoranu (uz doplatu). Nakon ručka nastavljamo u smjeru Fesa uz usputno zaustavljanje u skijaškom središtu Ifrane, smještenom na obroncima Srednjeg Atlasa, a koje podsjeća na alpsko selo u Europi i nije bez razloga poznato kao »mala Švicarska«. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665 metara, a upravo ovdje su izmjerene i najniže temperature u Africi. Mjesto su osnovali Francuzi početkom 20. stoljeća u vrijeme francuskog protektorata. Prolazeći kroz prekrasne alpske krajolike zaustavit ćemo se i na zadnjoj postaji današnje rute, u mjestu Imouzzer Kandar poznatom po prekrasnoj prirodi i brojnim izvorima mineralne vode. Dolazak u Fes predviđen je u kasnim poslijepodnevnim satima. Prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan: FES

Nakon doručka slijedi razgled grada. Fes je drugi po veličini grad u Maroku, nakon Casablance i jedan od četiri "kraljevska grada" Maroka uz Rabat, Marrakech i Meknes. Osnovao ga je Moulay Idriss tijekom 8. stoljeća i u prošlosti je bio glavni grad nekoliko dinastija. Sastoji se od tri dijela, Medina Fesa, Fes-Jddid i Ville Nouvelle (Novi grad). Obilazak džamije Karaouyine i mauzoleja Moulay Idrissa (izvana), posjet štavionici kože. Potom, ulazak u srednjovjekovnu medinu Fes el Bali kroz vrata Bab Boujloud, šetnja bučnim, šarolikim uličicama souka - tržnice u kojoj su na svakom uglu izvješeni tepisi, kožne rukotvorine, tradicionalan i moderan nakit, začini, biljke, ulje… Razgled sveučilišta Medresa Attarine, nastavak šetnje do trga Ej Najjarine s istoimenom fontanom. Slobodno vrijeme za ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Poslijepodne slijedi obilazak Fes-Jddida, jedne od tri stare gradske jezgre unutar Feza, a još se naziva i „novi Fes“ ili „bijeli Fes“. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

5. dan: FES – MEKNES – VOLUBILIS – RABAT 

Doručak i odjava iz hotela. Odlazak prema Meknesu, tzv. „marokanskom Versaillesu“, zadnjem kraljevskom gradu s početka 18. st. poznatom po trostrukim zidinama dugim 40 km koje odvajaju stari od novog dijela grada. Stara medina, okružena zidinama, dio je UNESCO Svjetske baštine. Posjet gradskim vratima Bab Mansour, monumentalnom zdanju iznimno fascinantnih proporcija i izgleda koja se nerijetko nazivaju najljepšim vratima sjeverne Afrike; razgled Kraljevske konjušnice Moulay Ismaila i poznatog trga El Hedim. Nastavak putovanja prema svetom gradu Moulay Idriss i posjet najpoznatijem marokanskom arheološkom nalazištu iz rimskog doba Volubilis. Nastavak putovanja prema glavnom gradu Rabatu. Prijava u hotel, večera i noćenje.

6. dan: RABAT – CASABLANCA

Doručak. Slijedi odjava iz hotela i razgled Rabata, glavnog političkog i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Obilazak slikovite četvrti Oudaya Kasbah, kraljevske palače (Mechouar), Hassanovog tornja odnosno minareta nedovršene džamije Yakuba al-Mansoura započete 1195. godine, a koji je trebao biti najveći minaret u svijetu te naposljetku razgled čuvenog mauzoleja Mohameda V. koji će vas zadiviti svojom ljepotom tradicionalne marokanske arhitekture. Ručak u tipičnom marokanskom lokalnom restoranu (uz doplatu). Nastavak putovanja prema Casablanci. Po dolasku večera i smještaj u hotel. Noćenje.

7. dan: CASABLANCA – MARRAKECH

Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak u razgled Casablance, glavnog ekonomskog i lučkog centra države. Panoramska vožnja gradom i njenim avenijama. Razgled započinje veličanstvenom džamijom Hassana II., po veličini druga džamija u svijetu, s 210 metara visokim minaretom (razgled izvana uz mogućnost doplate za ulaznicu za razgled unutrašnjosti džamije). Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Slijedi posjet glavnoj tržnici, četvrti Habous, trgu Muhameda V, trgu Ujedinjenih naroda, primjeru marokanske secesijske arhitekture te na koncu rezidencijalnom području Anfa. Poslijepodne odlazak prema Marrakechu. Po dolasku prijava u hotel i večera. Slobodan ostatak večeri za vlastite programe i aktivnosti. Noćenje.

8. dan: MARRAKECH – FRANKFURT/ISTANBUL – ZAGREB

Doručak. U jutarnjim satima predlažemo posjet vrtu Majorelle i muzeju s bogatom kolekcijom odjeće i modnih detalja poznatog francuskog modnog velikana Yves Saint Laurenta. Vrt Majorelle dizajnirao je francuski umjetnik Jacques Majorelle 1924. godine tijekom razdoblja kada je Maroko bio francuski protektorat. Od 1980. godine vrt se nalazi u vlasništvu svjetski poznatog dizajnera Yves Saint-Laurenta. U vrtu se također nalazi i muzej, u čijoj kolekciji se nalazi skupocjeni sjevernoafrički tekstil iz Saint-Laurentove osobne zbirke, kao i razne keramike, nakit i umjetničke slike Majorellea te biljke sa svih pet kontinenata, uglavnom kaktusi i bugenvilije. U za to predviđeno vrijeme slijedi organizirani transfer od hotela do zračne luke Marrakech. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Frankfurt u 15.25 sati na liniji LH4371 (Lufthansa). Dolazak u Frankfurt u 19.20 sati, a nastavak leta za Zagreb u 20.40 sati na liniji LH1404 (Lufthansa). Dolazak u Zagreb predviđen je u 22.20 sati.

Napomena: Na polascima 14.6. i 9.10.2022. polazak iz Marrakecha preko Istanbula u 22.50 sati s dolaskom u Zagreb u 8.05 sati sljedeće jutro (9. dan).

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 8.380 kn / 1112,22 eur

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi, zrakoplovne pristojbe, smještaj u dvokrevetnim sobama na osnovu 7 noćenja s uslugom polupansiona u hotelima 4* , grupne prijevoze i razglede prema programu, ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju prema programu, lokalnog vodiča na engleskom jeziku, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, jamčevinu i troškove organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje: doplatu za jednokrevetnu sobu 1.850 kn / 245,53 eur, napojnice za lokalne vodiče i vozače 40 EUR (plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta),  putno osiguranje (preporučujemo), dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom “cijena po osobi uključuje”

Doplate: jednokrevetna soba kn: 1.850 / 245,53 eur

Fakultativni sadržaji:

- doplata za 6 ručkova u lokalnim restoranima tijekom ture 850 kn / 112,81 eur (plaćanje prilikom rezervacije)

- ulaznica u džamiju Hassan II u Casablanci: cca 13 EUR (130 MAD – marokanskih dirhama)

- ulaznica u vrtove Majorelle  u Marrakechu: 12 EUR (120 MAD marokanskih dirhama)

 

RED LETENJA:

16.2.2023.:

LH1405 ZAGREB FRANKFURT  06:20 07:55

LH4370 FRANKFURT MARRAKECH 10:55 14:35

LH4371 MARRAKECH FRANKFURT 15:25 19:20

LH1404 FRANKFURT ZAGREB 20:40 22:00

*Red letenja podložan promjenama od strane zrakoplovnih kompanija za što organizator putovanja nije odgovoran.

Važne napomene: - Kategorizacija hotela u Maroku odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda. Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja organizatora. Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju. Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu. U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Viza nije potrebna za Maroko za državljane Republike Hrvatske. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik. COVID-19 INFORMACIJE (stanje travanj 2022.). Za ulazak u Maroko potrebna je COVID-19 potvrda o cijepljenju. Putnici moraju biti cijepljeni s obje doze (ili jednom, u slučaju cjepiva Janssen), a zadnja doza mora biti primljena najkasnije 14 dana prije polaska na putovanje. Potreban je i  PCR negativan test ne stariji od 48 sata prije ulaska u Maroko. Ova se mjera ne odnosi na mlađe od 12 godina. Putnici moraju popuniti obrazac na sljedećem linku: https://www.onda.ma/form.php. Obrazac se mora isprintati te pokazati prilikom dolaska. *Mjere podložne promjenama do polaska.

KORISNE INFORMACIJE: MAROKO

Službeno ime: Kraljevina Maroko

Geografski položaj: sjeverozapad Afrike, na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora

Površina: 446.550 km2

Broj stanovnika: oko 36.000.000 

Glavni grad: Rabat

Jezik: arapski, francuski

Religija: muslimani 98%, kršćani 1%, židovi 1% 

Vremenska razlika: -1 sat zimi / -2 sata ljeti

Novčana jedinica: marokanski dirham (MAD), 1 EUR = oko 10,52 MAD

Kupovina: vuneni tepisi, proizvodi od kože, poludrago kamenje, fosili iz Sahare, drvene rezbarije, lončarski proizvodi, proizvodi od mjedi, svila, ručno izvezena odjeća, srebrni i zlatni nakit, začini. 

Odjeća i obuća: Preporučamo laganu pamučnu odjeću svijetlih boja i udobnu obuću. Za večernje sate u višim područjima te u pustinji ponesite toplu odjeću jer se temperatura noću jako snizi. Ukoliko putujete u razdoblju od prosinca do ožujka, ponesite nepromočivu i toplu odjeću. Topless je zabranjen. U džamijama nije dopušteno nošenje kratkih hlača i odjeće bez rukava.

Hrana i piće: Marokanska kuhinja vrlo je raznolika. Lokalni specijaliteti: harira – tradicionalna juha od slanutka s rezancima, tajines – meso kuhano s povrćem posluženo u glinenoj posudi, kebab, hout – riblji gulaš, djaja mahamara – pile punjeno bademima, grožđicama i couscousom, bastilla – golub kuhan u tijestu s orasima i medom. Piti isključivo flaširanu vodu. Popularno piće je čaj od mente poslužen s mentinim lišćem u čašama. Alkohol se obično poslužuje u hotelima i restoranima namijenjenim stranim posjetiteljima. Konzumacija alkohola u kafićima je zabranjena. 

Napon struje: 220V (nije potreban adapter)

Cijepljenje: potrebno za Covid-19

Viza: nije potrebna

Mobilne mreže: A1, T-Mobile i Telemach partneri

Pozivni broj zemlje: +212

Korisna web stranica: www.visitmorocco.com 

Klima: Sjever Maroka odlikuje sredozemna klima, unutrašnjost zemlje stepska. Na krajnjem jugu klima je pustinjska. Najugodnije razdoblje u godini za posjet Maroku je period od listopada do prosinca te od ožujka do svibnja kada se prosječna temperatura zraka kreće oko 24°C. Ljeti se prosječna temperatura zraka u Marrakechu i Fesu kreće oko 38°C. U obalnim gradovima kao što su Casablanca, Rabat i Tangier, iako s nešto povišenim stupnjem vlažnosti zraka, temperatura se kreće od 27 do 29°C.

 

Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo