Kuba

Kuba
KubaKubaKubaKubaKubaKubaKubaKubaKubaKuba

calendar view day

 

Datumi putovanja: 15.11.2021, 17.01.2022, 21.02.2022

KUBA
Domovina salse, ruma i cigara
Havana - Viñales - Guama - Cienfuegos - Trinidad - Varadero

10 dana/7 noćenja zrakoplovom iz Zagreba!
GRUPNI POLASCI:
04.-13.10., 15.11. – 24.11.2021.
17.-26.01., 21.02. – 02.03.2022.

Eliteplus: kvalitetni hoteli, uključeni izleti u Pinar del Rio, Cienfuegos i Trinidad, 4 ručka i all inclusive usluga u Varaderu!

Predviđeni hoteli:
Havana: NH Capri 4* ili sličan
Cienfuegos: Hotel Jagua by Melia 4* ili sličan
Varadero: Hotel Sol Beach Varadero by Melia 4* (listopad i studeni) i Melia Peninsula Varadero 5* (siječanj i veljača)

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL – HAVANA
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb kod šaltera središnjih informacija dva sata prije polijetanja zrakoplova. Nakon preuzimanja putne dokumentacije, prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 9.10 sati na liniji TK1054 (Turkish Airlines). Po dolasku u Istanbul u 13.20 sati, odlazak na razgled Istanbula i posjet svima najznačajnijim lokalitetima u starom dijelu grada. Nakon razgleda večera u restoranu te potom povratak u zračnu luku Istanbul. Nastavak leta za Havanu u 2.10 sati na liniji TK183 (Turkish Airlines). Noćni let s obrocima za vrijeme leta.

2. dan: HAVANA
Dolazak u Havanu u 7.45 sati prema lokalnom vremenu. Nakon carinskih formalnosti, organizirani prijevoz do hotela. Smještaj u hotel, a nakon kraćeg odmora odlazimo na organizirani razgled Havane. Ispred hotela čekat će vas „oldtimeri“ kojima ćete se dovesti do centra grada. Razgled modernog djela grada koji uključuje Sveučilište u Havani, groblje, Trg Revolucije, hotel National u kojem su često bili smješteni umjetnici, glumci, sportaši i književnici, zatim poznato šetalište „Malecόn“. Odlazak na ručak (uključen u cijenu). Po završetku razgleda povratak u hotel te slobodno vrijeme za odmor. Noćenje.

3. dan: HAVANA 
Nakon doručka pslužit ćemo koktel dobrodošlice, a potom odlazimo na razgled starog dijela Havane. Zaustavljanje u kolonijalnom dijelu grada i obilazak svih važnih znamenitosti: sjedište vlade El Capitolio, narodno kazalište, nacionalni muzej „El Prado“, bivša predsjednička palača, Parque central. Tura se nastavlja pješice kroz povijesni i kolonijalni dio stare Havane koji je pod zaštitom UNESCO-a. Posjet HAVANA CLUB RUM muzeju, Plaza de la Cathedral, Plaza de San Francisco, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Ambos Mundos hotelu u kojem je 7 godina 30-ih godina prošlog stoljeća živio književnik Ernest Hemingway. Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Poslijepodne povratak u hotel i slobodno vrijeme za samostalno istraživanje kubanske prijestolnice. Noćenje. 

4. dan: HAVANA - DOLINA VIÑALES (PINAR DEL RIO) - HAVANA
Nakon doručka krećemo u Piñar del Rio, pokrajinu poznatu po tradicionalnom uzgoju najkvalitetnijeg duhana na svijetu. Vožnja kroz prekrasne krajolike najzapadnije kubanske regije (164 km od Havane). Posjet plantaži i sušionici duhana. Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). U dolini Viñales posjetit ćemo vidikovac kod hotela Los Jasmines, idealno mjesto za razgledavanje mogote, neobičnih zelenih zaobljenih planina, okruženih bujnom vegetacijom. Vožnja barkom po Indijančevoj spilji, vapnenačkoj špilji dugoj oko 200 metara, do koje se dolazi čamcem kroz Rio San Vicente sve do izlaza. Posjet ćemo Mural prethistorije, naslikan rukom 1961. godine na glatkom zidu velike stijene. Mural je dužine 120 m, a trebalo je 4 godine da se završi. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Noćenje.

5. dan: HAVANA – GUAMA – CIENFUEGOS 
Nakon doručka odjava iz hotela u Havani te vožnja prema mjestu Guama smještenom u močvarnom području Zapata koje je proglašeno nacionalnim parkom. Ovdje ćemo posjetiti farmu krokodila te imati priliku vidjeti kako se domaćini brinu o krokodilima, fotografirati ih i kupiti suvenir od krokodilske kože. Nastavak putovanja do mjesta Villa Guama koji je danas muzej na otvorenom, a prikazuje život prvotnih stanovnika Kube - Tainos. Ukrcat ćemo se na brod i otići do etno-sela drevnog indijanskog plemena Taino  na arhipelagu usred jezera Laguna del Tesoro. Ručak u lokalnom restoranu. Slijedi nastavak vožnje do grada Cienfuegos, otprilike 240 km udaljenog od Havane. Razgled grada koji se smjestio na obali Karipskog mora i nosi naziv „biser juga“ te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Osnovali su ga francuski doseljenici i ubrzo je postao važno trgovačko središte poznato po trgovini šećernom trskom, duhanom i kavom. Šetnja povijesnim dijelom grada: središnji trg Plaza de Armas, Parque José Martí, Guvernerova palača, Arco de Triunfo – jedini slavoluk na Kubi, Katedrala, Castillo de Nuestra Señora de los Ángeles de Jagua – utvrda iz 1745. koju su podigli Španjolci za obranu od karipskih gusara. Posjetit ćemo i botanički vrt u Cienfuegosu te po završetku razgleda odlazak prema hotelu. Noćenje.

6. dan: CIENFUEGOS – TRINIDAD – VARADERO 
Doručak i odjava iz hotela. Odlazak do 80-ak kilometara udaljenog Trinidada, jednog od najstarijih i najljepših gradova na Kubi koji je UNESCO 1988. godine proglasio svjetskom baštinom zbog velike kolonijalne arhitektonske baštine 18. i 19. stoljeća. Razgled  grada kojeg je 1591. osnovao španjolski konkvistador Diego Velazquez de Cuéllar. Šetnja živopisnim uličicama kojim dominira neoklasicistička i barokna arhitektura zbog koje je grad pod zaštitom UNESCO-a. Posjet Muzeju romantike koji posjeduje odličnu zbirku porculana, stakla, slika i dekorativnog namještaja. Nakon razgleda odlazak do poznate taverne La Canchánchara koja je ime dobila po slavnom piću iz te regije koje se radi od limunovog soka, meda, ruma ili rakije, a servira se u glaziranim keramičkim posudama, poznatog po tome što su ga pili članovi Mambisesa – Kubanske oslobodilačke vojske. Ručak u lokalnom restoranu (uključen u cijenu). Nastavak putovanja prema Varaderu, vrlo popularnom turističkom središtu na sjevernom dijelu Kube na udaljenosti 140 km od Havane. Poznat je po besprijekorno bijelom pijesku, savršenom i plitkom moru, vrlo ljubaznim domaćinima kao i po predivnim hotelima uz plažu. Po dolasku prijava u hotel s all inclusive uslugom. Smještaj i noćenje.

7. – 8. dan: VARADERO
Slobodno vrijeme za kupanje i sunčanje na prekrasnim pješčanim plažama ili odlazak na neki od brojnih fakultativnih izleta, uz doplatu. Preporučujemo izlet katamaranom na Cayo Blanco, otočić s prekrasnim plažama te usputno kraće plivanje s delfinima. Noćenje.

9. dan: VARADERO – HAVANA – ISTANBUL 
Nakon ranog doručka odjava iz hotela i odlazak prema zračnoj luci Havana. Prijava na let za Istanbul na liniji TK183 (Turkish Airlines) i polijetanje zrakoplova u 9.35 sati.

10. dan: ISTANBUL – ZAGREB
Dolazak u Istanbul predviđen je u 10 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Zagreb u 18.50 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Predviđeni dolazak u Zagreb u 19 sati.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi:
Zrakoplovne pristojbe u iznosu od 3.290kn uključene u cijenu aranžmana!
Polazak 04.10.2021. first minute 14.280kn, redovna cijena 14.780kn
Polazak 15.11.2021. first minute 14.480kn, redovna cijena 14.980kn
Polazak 17.01.2022. first minute 14.780kn, redovna cijena 15.280kn
Polazak 21.02.2022. first minute 15.480kn, redovna cijena 15.980kn
First Minute popust 500 kn za rezervacije do 60 dana prije polaska ili do popunjenja mjesta po FM cijeni.
Doplata za jednokrevetnu sobu: 
04.10.2021. i 17.01.2022: 1.980 kn
15.11.2021. i 21.02.2022:  2.390 kn
Minimalan broj prijavljenih putnika: 20

Popusti: 
- dijete do 12 godina na dodatnom krevetu (u pratnji dvije odrasle osobe) 15 % od osnovne cijene aranžmana
- treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem – na upit

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Havana – Zagreb, zrakoplovne pristojbe u iznosu od 3.290kn, smještaj u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Havani, smještaj u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 noćenja s doručkom u hotelu  4* u Cienfuegosu, smještaj u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s all inclusive uslugom u hotelu 4*/5* u Varaderu, izleti u Pinar del Rio, Cienfuegos i Trinidad prema programu, obroke prema programu (4 ručka na izletima, all inclusive u Varaderu), grupne transfere, izlete i razglede prema programu s uključenim ulaznicama, usluge lokalnog vodiča, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku, organizaciju putovanja i jamčevinu.

Obvezne doplate: 
- napojnice za vodiče i vozače 30 EUR (obavezna doplata na licu mjesta voditelju putovanja)
- kubansku vizu / turističku kartu 450kn (uz posredovanje agencije), plaćanje u agenciji prilikom rezervacije
- putno zdravstveno osiguranje, plaćanje u agenciji prilikom rezervacije

Cijena ne uključuje: dodatne usluge, obroke i izlete, troškove osobnih narudžbi, sve ono što nije navedeno pod cijena uključuje, napojnice, vizu, putno osiguranje (putno zdravstveno osiguranje je obvezno za ishođenje vize).

Vizni režim
- Državljanima Republike Hrvatske potrebna je viza za Kubu. Za kubansku vizu (turističku kartu) potrebna je kopija putovnice (putovnica mora biti važeća minimalno 6 mjeseci od datuma izlaska iz Kube).
- Osiguranje nije uključeno u cijenu aranžmana. Obavezna je uplata police putnog zdravstvenog osiguranja (pri ulasku u zemlju mogu vas zatražiti istu).

COVID-19 NAPOMENA:
Od 1. siječnja 2021. svi putnici koji na Kubu dolaze iz inozemstva moraju po dolasku predočiti negativni PCR test, izdan od strane certificiranog laboratorija, ne stariji od 72 sata. Ova mjera vrijedi do daljnjeg, a o svim promjenama vezanim za režim ulaska u zemlju, putnici će biti obavješteni na vrijeme. Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja na službenim stranicama MVEP-a vezano uz potrebe PCR testiranja i mogućnostima ulaska u Kubu.

Itinerer putovanja:

Važne informacije: Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama. Nevaljane putne isprave koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja ni u kojem slučaju ne obavezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja. Molimo da provjerite točnost Vašeg imena i prezimena na ugovoru o putovanju u odnosu na putni dokument (putovnica i viza). Završnu obavijest o putovanju vam dostavljamo e-mailom najkasnije 2 dana prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, ime voditelja putovanja, naziv hotela i sl.). Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovnih karata. Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator putovanja zadržava pravo promjene letova. Avio kompanija zadržava pravo promjene reda letenja. Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed. U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana. Ako se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: www.mvep.hr Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i Ugovora o putovanju. Svojim potpisom na Ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: Palma travel d.o.o.

Korisne Informacije Kuba

Službeno ime: Republika Kuba
Geografski položaj: najveći Karipski otok smješten između Karipskog mora i sjevernog dijela Atlanskog oceana, južno od Floride
Površina: 100.860 km2
Broj stanovnika: oko 11.241.000 
Glavni grad: Havana
Jezik: španjolski
Religija: katolici 60%, protestanti 5%, ostali 35%
Vremenska razlika: -6/-7 sati
Novčana jedinica: Na Kubi je u upotrebi dualni platežni sustav. Posjetitelji obično koriste kubanski konvertibilni pesos (CUC) koji je po vrijednosti ekvivalent američkom dolaru (1 CUC/1 USD = cca 6,30 HRK), dok lokalno stanovništvo koristi za plaćanje nacionalnu valutu – kubanski pesos (CUP) čija vrijednost je puno niža od CUC-a. Preporuča se plaćanje gotovinom, kao i mijenjanje eura, čiji je tečaj puno povoljniji od američkog dolara.
Kupovina: kubanske cigare i kubanski rum, zlatni i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od drva, slame, papira mache, morskih školjki, terakote i stakla. Postoje također i medicinski proizvodi koji se ne mogu kupiti nigdje drugdje na svijetu. 
Odjeća i obuća: zbog tople i vlažne klime tijekom cijele godine najidealnija je lagana pamučna odjeća – kratke hlače i lagane majice. Od obuće najbolje je ponijeti ugodne sandale ili lagane cipele. U zimskim mjesecima (od prosinca do travnja) bit će vam potrebna jakna ili lagani džemper jer su večeri svježije i prohladne. Budući da su zatvoreni prostori (hoteli, restorani i autobusi) klimatizirani, preporučamo da ponesete i neki topliji odjevni predmet. 
Hrana i piće: kubanska hrana je rezultat španjolske i afričke kulinarske tradicije s dodatkom kineskih elemenata. Ajiaco je nacionalno jelo – gusta juha napravljena od korijenja i stabiljke povrća s mesom (obično svinjetinom). Ostala kubanska jela su Lechon asado en pua (odojak na ražnju), tachinos, chatinos ili tostones – pečene banane, frijoles negros dormidos – kuhani crni grah, congri – mješavina riže i crnog graha, zatim mango i papaya servirani sa sirom. Nacionalno piće je rum. Bijeli rum idealan je za koktele. Najpoznatiji kokteli na Kubi su Cuba Libre, Mojito, Mulata i Daiquiri. Također postoji i više vrsta odličnih kubanskih piva. 
Napon struje: 110V/220V (potreban je adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna je turistička karta, mogućnost posredovanja
Mobilne mreže: T-Mobile, A1 i Telemach partneri
Pozivni broj zemlje: +53
Korisna web stranica: http://autenticacuba.com/
Klima: Suptropska klima s malim razlikama u temperaturama tijekom cijele godine. Prosječne temperature kreću se u srpnju i kolovozu oko 28°C, dok se u zimskim mjesecima kreću oko 23°C. Vlažnost zraka je 80% tijekom cijele godine. Postoje dvije sezone: kišna i suha. Kišna sezona s mogućnošću uragana traje od svibnja do studenog, a suha od prosinca do travnja.

Odaberite termin:
Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo