Gastronomsko putovanje: okusi čarobne Francuske
Gastronomsko putovanje: okusi čarobne Francuske

Francuska ima svjetski priznatu kuhinju sa stoljetnom tradicijom. Ono što je čini izuzetnom jest njena raznolikost. Ovisno o regiji koju posjećujete, Francuska nudi nešto za svako nepce.

Na svakom koraku vašeg putovanja u Francusku zasigurno ćete jesti baguette, tradicionalan, dugačak i hrskav francuski kruh. Uz malo maslaca tako jednostavan zalogaj čini savršen okus Francuske. Hrana koju sigurno nećete propustiti na Vašem putovanju je croissant, popularan za doručak ili kao dodatak dok ispijate kavu u lokalnom cafe-u.

Ako ovu jesen krenete na put u Bretanju, Normandiju i dvorce Loire, nezaobilazno probajte fruits de mer, plodove mora ili sardine karakteristične za regiju Bretanja. Sardine mogu biti poslužene na žaru, ali svakako kušajte ili kupite kao suvenir sardine u konzervi, marinirane u maslinovom ulju. To je njihov tradicionalni proizvod koji će Vas obradovati ako ga okusite i nakon povratka s Vašeg putovanja. Za Normandiju je karakterističan mekani sir Camembert, koji se može poslužiti uz baguette i svidjeti će se svakome tko voli jesti sir.

Ukoliko Vas put odvede na prekrasnu Azurnu obalu salata Niçoise će Vas očarati. Salata koja potječe iz Nice ima mnoge varijacije, iako je tradicionalno bila stvorena kao sirotinjsko jelo, sa svojim bogatim sastojcima danas je puno više od toga. Od rajčica, inćuna, tvrdo kuhanih jaja i maslinova ulja do varijante sa kuhanim povrćem, sigurno ćete izabrati onu koja će Vam se najviše svidjeti na Vašem putovanju.

U Provansi i najljepšim selima Francuske nezaobilazan je ratatouille. To francusko jelo od patlidžana, tikvica, paprike i paradajza prefino je u bilo koje doba godine. I poput hrvatskog sataraša, možemo ga jesti samostalno ili uz prilog mesu. Ono što daje poseban okus francuskom ratatouille-u su provansalski začini koji ga čine jedinstvenim.

Možda najbolje od svega dolazi na Vašem putovanju u Bordeaux iz Dubrovnika. Ova eno-gastro tura oduševiti će svakog putnika koji je ljubitelj hrane i vina. Najpoznatije jelo ovog kraja zasigurno su kamenice. Ova vrhunska delikatesa probuditi će Vaša nepca, a izuzetna vina ga okrijepiti. Na ovoj turi degustacije su uključene u cijenu što pruža dodatnu vrijednost Vašem putovanju u znameniti Bordeaux. Nikako nemojte propustiti niti canelé, kolačić s okusom ruma i vanilije preliven karameliziranom koricom. Ljubitelji slastica će u bilo kojem dijelu Francuske naći svome srcu mir.

 A ako ste odabrali putovanje u Pariz iz Dubrovnika ove godine, u glavnom gradu Francuske okusite sva preostala popularna jela francuske gastronomije. Quiche Lorraine, escargot, tarte tatin, foie gras, steak frites, macarons, crème brûlée, éclair ili crêpes su samo neka od jela za koja ste zasigurno čuli, ali niste ih znali svrstati. Bili slanokusac ili sladokusac, Pariz je stvoren za gurmane!

Polazak za Pariz iz Splita možete pogledati ovdje, a Pariz iz Zagreba ovdje.

Putovanje u Francusku uvijek oduševljava, a uz bogatu povijest, francuska kuhinja je dio zašto putnici žele posjetiti ovu prekrasnu zemlju.

Putovanje u Francusku uz Elite Travel donosi brojne pogodnosti, na Vama je samo da odaberete regiju koju želite istražiti na Vašem sljedećem putovanju. Ponudu naših svih putovanja možete pogledati ovdje.

 

Vaš Elite Travel tim

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »