Egipatske piramide. Fascinantne činjenice

Egipatske piramide. Fascinantne činjenice

Većina ljudi zna da su Egipatske piramide fascinantne građevine podignute u starom Egiptu. Služile su kao grobnice faraona a predstavljale su moć, bogatstvo i nevjerojatno poznavanje astronomije i tehnika gradnje. Ali to nije sve. Ove fascinantne građevine iznenađuju znanstvenike već stotinu godina a mi Vam predstavljamo neke zanimljive činjenice o njima:

1. Tri piramide u Gizi (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova) najpoznatije su egipatske piramide no na području Egipta nalazi se još više od 140 piramida.

2. Najstarija egipatska piramida izgrađena je prije 4600 godina u Saqqari za faraona Netjerikheta, poznatijeg kao Djoser.

3. Sve do izgradnje Lincoln katedrale u Engleskoj 1311. godine, Keopsova piramida je držala rekord najviše građevine koju je napravio čovjek – taj rekord se održao čak 3871 godinu.

4. Procjenuje se kako je za izgradnju jedne piramide bilo potrebno oko 100,000 radnika. Usprkos popularnom vjerovanju na gradnji piramida nisu radili robovi već plaćeni radnici.

5. Dok se stručnjaci slažu sa tezom da su piramide izgrađene od velikih kamenih blokova izrezbarenih bakrenim alatom, tehnika kojom su prenošeni i postavljani i danas ostaje predmet nagađanja.

6. Nakon završetka razdoblja piramida u drevnom Egiptu, procvat gradnje takvih građevina započeo je na području današnjeg Sudana.

7. Bilo je pokušaja da se unište piramide u Gizi u 12. stoljeću, a za to je bio odgovoran kurdski vladar Al-Aziz. Ipak je odustao od svoje ideje nakon što je procijenjeno da bi taj posao potrošio prevelku količinu novca i vremena. Ipak, Menkaurina piramida je oštećena i nosi trajan ožiljak.

menkaurinova

8. Piramide su izvorno zaštićene kamenjem izrađenim od visoko poliranog bijelog mramora. Mramor je reflektirao sunčevu svjetlost zbog čega su piramide blještale poput dragulja a pretpostavlja se da su se vidjele s planina u Izraelu.

9. Usprkos ogromnoj vrućini u pustinji, temperatura u njima je stalna – oko 20 stupnjeva.

10. Iako se često povezuju sa hijeroglifima, oni nisu pronađeni u unutrašnjosti Velike piramide u Gizi.

Elite Travel d.o.o. Jurišićeva 30, 10000 Zagreb Croatia Tel: +385 (0)1 4817 370 & +385 (0)1 4817 371 Fax: +385 (0)1 4817 356
E-mail: Radno vrijeme: radnim danom 09:00h - 16:00h, subotom, nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima ne radimo